Социалните мрежи се борят на да намерят оптималните начини за справяне със заплахи и насилие, и присъствието на групи на омразата в техните платформи. Ново проучване предполага, че опитите последните да се ограничат, се сблъскват със сериозен проблем: мрежите образувани от членовете на групата на омразата, са изключително устойчиви и мигрират от едни в други мрежи от групи, профили и страници в социалните мрежи, като запазват и дори разширяват аудиторията и последователите си.

Проучването предлага някои методи за това как може да се ограничи въздействието на тези групи, но много от тях изискват намесата на човешки работници, а не на алгоритми, както социалните мрежи предпочитат.

Намиране на „трибуните на омразата“

Работата на изследователи от университета Джордж Вашингтон в Маями, се фокусира върху мрежи от расистки групи, около ККК (Ку Клукс Клан) в САЩ. За целта, изследователите проследиха присъствието на расистки групи в две основни социални мрежи – Facebook и руската социална мрежа VKontakte. Изследователите създадоха автоматизирана система, която да идентифицира групите според това, което ги свързва. Тя също проследява и участието на групите в други социални мрежи като Instagram, но не е интегрирана за тях.

Екипът проследява ежедневните промени в динамиката на трупите за продължителен период през 2018г. Те идентифицират повече от 768 групи, образувани от членовете на бялото движение за надмощие. Идентифицирани бяха и други групи, но те разпространяваха порнография или продажба на незаконни стоки, така че бяха игнорирани в това проучване.

Идентифицираните по този начин групи, варират значително по размер. Авторите казват, че това води до мисълта, че тези тълпи са се самоорганизирали, тъй като би било трудно да се разработи такава структура от брой на членовете във всяка една.

The Facebook login screen is seen in this photo illustration on March 13, 2019 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

Обществата също са географски разнообразни. Докато във Vkontakte те са предимно от Русия и Източна Европа, мрежите във Facebook се простират в САЩ и Западна Европа, но също известна част от тях е в Южна Африка и Филипините. Бяха направени някои причудливи изводи: Неонацистките групи с членове от Обединеното кралство, Канада, САЩ, Австралия и Нова Зеландия, съдържат материали за английски футбол, Brexit, изображения на „скинхед (skinhead)“, като същевременно са почитатели на жанровете на черната музика.

Периодът, който авторите проследяват, включва някои основни събития, които променят белите върховнически мрежи. Най-известното от тях е забраната на ККК във Facebook. Това доведе до миграцията на големи американски ККК групи във VKontakte. Нещата се усложняват, когато Украйна реши да забрани Vkontakte на територията на цялата страна.

В този момент някои от началните групи във Facebook, тайно се върнаха към платформата, но положиха известни усилия. Надявайки се да избегнат алгоритмите на Facebook, преформираните ККК групи често криеха своята идентичност, използвайки символи на кирилица в имената и комуникацията си.

Друго забележително събитие, което преформира мрежите беше стрелбата в училището в Каркленд, след като бе установено, че стрелецът има интерес към ККК и неговите символи. След стрелбата много от малките групи от привърженици на ККК започнаха да образуват връзки с по-големи и по-утвърдени групи на омразата.

Този адаптивен еволюционен ход помага на децентрализирания идеологически организъм на ККК да се защити, като събира преди това несвързани с идеите на групировката привърженици, твърдят авторите. Също така отбелязват, че подобна реконструкция се случи и сред привържениците на ISIS, след като нейният лидер беше ранен в бой.

Възможни планове?

Като се има предвид поведението, наблюдаването тук и в предишното проучване на групите на ISI, авторите на проучването съставят модел на формирането на връзки между групите на омразата. Те го използваха за да проучат ефектът от няколко различни тактики и стратегии за справяне или поне намаляване на трайно свързаните мрежи, формирани онлайн.

Резултатът е поредица от предложения, за всяка социална мрежа, която реши да се заеме сериозно със справянето с групите на омразата, които използват нейното пространство.

Като за начало, те твърдят, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се съсредоточим върху забраняване и навременно предотвратяване на формирането на малките групи на омразата, още докато те се създават.

Това е по-лесно, тъй като те са много повече от големите, и именно тези малки тълпи помагат за осигуряването на устойчивостта на големия гръбнак на ККК обществата. Във връзка с това, платформата трябва да блокира на случаен принцип някои от членовете на тези групи.

Това едновременно намалява устойчивостта им, тъй като общият брой на блокираните акаунти ще бъде сравнително малък, и се разпределя на случаен принцип, което намалява вероятността от възможни противообществени реакции от членовете в реалния свят.

Последното им предложение е платформите да насърчават социалните групи, които активно се противопоставят на групите на омразата. Съществената причина хората да формират тези тълпи на омразата, е че техните мнения не са добри дошли и толерирани в обществото, а групите в социалните мрежи им позволяват да изразяват своите мнения без страх от санкциониране или обществена стигма.

Чрез повишаване на броя и известността на групите, които се противопоставят на обществата на омразата, платформата може да намали комфорта и достъпността на групите за бяло надмощие.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Изидорус Б.
Изидорус Б.

Не знам автора какво разбира под „реч на омразата“. Но с неясното и разтегливо понятие „реч на омразата“ се спекулира много отровно и се използува, за да се налага цензура на свободното изразяване в Интернет. Достатъчно е да напишеш, че не си съгласен с политиката на Меркел за приемане на милиони ислямисти в Европа и веднага подлежиш на цензура. Достатъчно е да напишеш нещо безобидно за цигански престъпления – и веднага някой активист те докладва и те блокират. Достатъчно е да се усъмниш в реалността на „Глобално затопляне, причинено от човека“ и Фейсбук те блокира за цял месец. ТОВА, другари… Виж още »

Капитализъм
Капитализъм

За всичко си прав без ВКотакте. Заради липсата на свобода на словото там и отказа на спбсвеника да даде достъп на путиновите служби до данните на потребителите, компанията беше практически отнета и дадена на администратор. Същия, въпреки наложен от Кремъл, беше силно критичен към властта, след което беше сменен от друг. В момента собственика на ВК прави Телеграм, а ВК е маша на Путиновите служби.

Елементарно, Уотсън!
Елементарно, Уотсън!

Вместо да се борите с проявите на омраза, просто премахнете това, което хората мразят. А именно – чифутите, неграта и тарамбуките! Още Хенри Форд го е казал: „Вкарайте 50-те най-богати американски евреи в затвора и само след седмица всички войни по света ще спрат от само себе си!“. А ако ги няма чифутите, които да приемат либерастки закони, мразени от всички нормални хора, с брикетите и сами можем да се справим. Помните ли какво беше в ЮАР, докато управляваха белите? Буквално РАЙ! Чернилката нямаше право да те погледне в очите на улицата. Ако го направи, вадиш пистолета и го застрелваш… Виж още »

Да, ама не
Да, ама не

Левски е бил класически либерал, мнозина от нашите революционери са били класически либерали. След германската революция, класическите либерали, искащи национализъм отиват в Тексас, където стават в основата на новата държава, основана на свободата. Класическият либерализъм е в основата на модерната европейска национална държава и модерният национализъм. Идеите на Френската революция за равенство пред закона, братство в развитието и свобода са това, за което хората са умирали по площадите, борейки се с деспотичните роялистки режими на феодализъм, по които така се прехласвате. Ако не беше гражданската война първо в Обединеното кралство, в което за пръв път се родиха идеите на либерализъма,… Виж още »

Охох
Охох

Статия за промиване на мозъка. Какво стана с свободата на изразяване? С правото да имаш мнение, дори ако то е различно от TV-оформеното „обществено мнение“?

Капитализъм
Капитализъм

В Запада телевизия не се гледа, телевизора има функция на дисплей. Всико е стрийминг ОН-деманд. Само възрастните хора гледат телевизия и четат вестници. Затова ТВ медиите губят милиарди и всикко е насочено към шоута и сериали, които хората искат да гледат на поискване. Разкарайте си клишетата от 90-те, просто не сте актуални, говорите за някаква друга епоха.

favr
favr

какво значение има на запад какво са гледа … човека под „тв оформено обществено мнение“ предполагам е имал предвид обществено мнение моделирано от медиите… дали телевизия, радио, вестник или интернет сайт е без значение… големите медии отдавна разполагат с всичките… един вид за „език на омразата“ се определя всичко противоречащо на пропагандата на въпросните медии, което си е чиста цензура… и каква аджеба би трябвало да е функцията на телевизора ако не на дисплей…?

Капитализъм
Капитализъм

Има значение, защото световната тенденция започва от Запад и идва тук със закъснение. Хората не могат да бъдат манипулирани защото следните залязват: – телевизия, кабеларни и сателитни медии – вестници – радио и на тяхнот място идват медии, в които ти избираш САМ какво да гледаш на ПОИСКВАНЕ: – онлайн медии – социални мрежи – подкасти – филми и сериали през стрийминг НА ПОИСКВАНЕ Именно затова, ако считаш, че някои от тези те промиват, то ти сам си си виновен, защото за разлика от залезлите вече и употребени от миноритарен дял медии в Запада, изборът при стрийминг услугите го правиш… Виж още »

ллл
ллл

Омразата към омразата също е омраза.

Капитализъм
Капитализъм

В едно общество на свободата не може да се толерират хора, които пропагандират не-свобода. Може да изповядваш всичко, което не засяга интересите на останалите и което не натрапваш със сила. Това са фундаменти на свободата, явно сме ги забравили. Искаш да толерираш омразата като израз на свобода? Няма как да стане, омразата не е мнение, тя е поведение и това поведение води до не-свобода.