Изследване: повече приятели в Facebook – повече стрес

3
17

Изследване на University of Edinburgh Business School е открило, че колкото повече хора добавяме като „приятели“ към профила си в социалната мрежа Facebook, толкова повече се увеличава и предпоставката за възникване на стрес в нас. Така например, според проучването, добавянето на работодатели и членове на семейството ни може да стане причина за появата на безпокойство.

Стресът възниква, когато даден потребител представя себе си във Facebook в светлина, която може да се стори неприемлива за някои от нашите „приятели“, като да речем видеоклипове или изображения, в които ние пием, псуваме, използваме неприличен език или пушим.

С оглед на тенденцията наблюдавана в социалната мрежа, при която все повече възрастни хора се присъединяват към Facebook, това се превръща в проблем, тъй като някои от схващанията им и представите им за младите нерядко се различават от тези на младежите. Според данни от изследването 55% от потребителите следват децата си в социалната мрежа. А повече от половината от интервюираните работодатели заявяват, че са наели някого на базата на това, което са разбрали за съответния човек, преглеждайки профила му във Facebook.

Хората провели изследването са установили, че средностатистическият потребител е „приятел“ с представители на седем различни социални кръга. Най-голямата група са познати от реалния живот (97%), далечни роднини – 81%, близки роднини (80%), приятели на приятели (69%) и колеги (65%).

Изследването разкрива също така, че хората имат повече приятели във Facebook от бившата си месторабота, отколкото от настоящата. От другите кръгове е интересно да се отбележи положението с хората, с които изследваните са имали по-специални отношения. Оказва се, че делът на хората, които са приятели в социалната мрежа с настоящата си приятелка, приятел или мъж/съпруга е по-малък (56%) от тези, които запазват приятелски отношения с бившо гадже или съпруг/съпруга (64%).

Изследвани са повече от 300 човека, чиято средна възраст е била около 21 години.

Едно от неприятните наблюдения в изследването е констатацията, че едва една трета от анкетираните се обръщат към настройките на профила си, за да определят кой какво може да вижда на страницата им.

Бен Мардър, инициатор на изследването заявява: „Доскоро Facebook беше като едно огромно парти за твоите приятели, на което можеше да танцуваш, пиеш и флиртуваш, но сега, с присъединяването на мама и татко и твоя шеф, партито се превръща в едно леко изнервящо преживяване, пълно с подводни камъни и потенциални опасности“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари