Изследване показа ползата от умереното пиратство в интернет

10
2200
Пиратството на цифрово медийно съдържание (музика и филми) не винаги е във вреда на притежателите на авторски права. При определени условия то дори е полезно и изгодно за тях. Такива са резултатите от новото изследване на учените от университета в Индиана.

Индустрията на развлеченията от десетилетия демонизира пиратството. Много често пиратите са считани за злодеи, а самото действие се представя като абсолютно неприемливо. Тази демонизация понякога достига твърде радикални форми, включително показването на заплашителни антипиратски клипове преди филмите, заплахи от името на ФБР и какво ли още не. Организациите като например Американската асоциация на кинематографистите, предлагат все по-агресивни и скъпи „решения“ на този проблем – съдебни искове, блокиране на сайтове, глоби и дори криминално преследване на потребителите. Но събитията от последните няколко години показват, че тази агресия не е особено ефективна.

Изследователите от университета в Индиана погледнаха на пиратството от съвсем друга гледна точка. Те стигнаха до извода, че онлайн пиратството може да оказва положително влияние на пазара, а прекомерната агресивност при репресиите и наказанията на интернет пиратите понякога вреди.

Като пример, авторите на научната работа посочват популярния сериал „Игра на тронове“ на компанията HBO, който редовно оглавява първите места по изтегляния от пиратските сайтове.

Ценови регулатор

Изследователите откриха, че пиратството често действа като форма на невидима конкуренция, удържаща както производителя (HBO), така и кабелния оператор (например Comcast) от максимално възможното вдигане на цените.

Пазарът на видеопродукция е твърде уязвима за ефекта на двойната маргинализация или двойната надбавка.

Този проблем възниква при условия, когато във веригата за доставка на продукция участват два монополиста – монополистът производител и монополистът дистрибутор на стоката. В този случай всеки от тях се опитва максимално да увеличи печалбата си, но решенията на дистрибутора и на производителя зависят помежду си, в резултат от което цената се увеличава изключително много.

Пиратството е много ефикасна противоотрова срещу подобни злоупотреби. Ако производителят твърде много вдигне цената на своя продукт, то потребителите просто ще се прехвърлят към пиратската продукция. Тоест, производителят ще изгуби своя монопол и ще намали цените.

Ползата за потребителите е голяма, понеже в този случай, те имат по-богат избор – да гледат пиратски филми или лицензирани филми с перфектно качество и намалена цена.

Но е интересен друг извод от тази научна работа. Оказа се, че производителите на медийно съдържание също печелят от умереното пиратство на тяхната продукция. „Когато информационните продукти се продават на потребителите чрез търговците на дребно, умереното пиратство оказва учудващо положително влияние на печалбата както на производителя, така и на търговеца, като в същото време е изгодно и за потребителите. Тази изгодна за всички страни ситуация е полезна не само за веригата на доставките, ни и за цялата икономика„.

Авторите на научната работа заявяват, че и те самите са били твърде изненадани да открият, че пиратството съществено намалява, а в повечето случаи и изцяло премахва негативното въздействие на двойната маргинализация. Това е „невидимата ръка“ на пиратството, която премахва нездравословната конкуренция и оказва влияние върху ценовата политика на производителя и дистрибутора. „От гледна точка на производителя, намаляването на надценката на търговеца е нещо добро“ – казва Атнонио Ким, водещият автор на научната работа. „Той вече няма нужда да вдига цените както по-рано и проблемът с двойната маргинализация намалява. И обратното, ако производителят намали своята надценка, това е добре за търговеца„.

По този начин, едновременното намаление на търговската надценка от страна на производителя и от страна на ритейлъра, приближава цената на стоката до оптималната за този пазар. А според икономистите това означава максимална печалба както за производителя (в конкретния случай HBO с „Игра на тронове“), така и на ритейлъра (сателитните и кабелните оператори).

Учените предлагат на компаниите, правителствата и потребителите да преосмислят използваните към днешен ден методи за борба с пиратството и да използват един по-умерен подход. Така например, в Австралия, поради прекомерно високите разходи за агресивни антипиратски мероприятия, регулаторните органи се отказаха от схемата Three-strikes, с помощта на която се откриваха незаконните изтегляния на медийно съдържание, а на съответните потребители бяга изпращани предупредителни имейли. Миналата година австралийския парламент прие нов закон за борба с интернет пиратството, но неговата ефективност така и не се доказа, и той ще бъде преразгледан след две години.

Въпреки че изследването за пореден път потвърди, че липсата на каквито и да било антипиратски мерки е вредна за икономиката, авторите на научната работа предупреждават, че не трябва да се прекалява в това направление и да не се приемат прекалено тежки антипиратски закони.

В реалния свят производителят и търговците на дребно би трябвало да признаят, че определено ниво на интернет пиратството може наистина да бъде полезно и е по-добре да проявим известна умереност в своите усилия за борба с пиратството“ – допълват учените.

Всъщност, много добре е известно, че HBO изобщо не се и опитва да прогони пиратите или да ги съди. Резултатът се вижда. Популярният телевизионен сериал на HBO „Игра на тронове“ се завръща през месец април и милиони фенове отново ще започнат да изтеглят епизодите, а печалбите на компанията едва ли ще спаднат.

The hidden treasure of digital piracy? It can boost bottom line for manufacturers, retailers

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Боре-пернико
Боре-пернико

Охааа, следят ме.
Баси, как ше скрия сега ДДС от държавата, като вече знаят, че съм търговец…

Счетоводителя
Счетоводителя

Спокойно, бе, мушни ми 200 лева и няма да те проверим този месец. Другия месец пак 200 лева. Такса „Спокойствие“, не си ли чувал? Ама такова, не я осчетоводявайте, де

Данъчния
Данъчния

Да е нямаш проблеми, и за мен 200 кинта и нашета институция те оставя

Прокуроро
Прокуроро

Акхмм, горните трима, по стотарка до края на месеца…

Анонимен
Анонимен

Според мен не си струва да се пиратства Игра на тронове. То таксата на НВО е евтина за България – 6 лв и най-важното е че може да се гледа едновременно с американската премиера.

мъни
мъни

О, те ако можеха и за радио щяха да ви ударят една месечна таксичка, ама не знаят кога и колко слушате….

Митко
Митко

Тия от Индиана идиоти ли са или дебили? Целта на всеки капиталист е да надуе печалбата колкото може повече. Пиратството в случая им пречи и затова е лошо.

Капиталист
Капиталист

Няма умерено пиратство, както няма и умерена бременност и умерена престъпност. Всяко нещо е или приратство или не е, това е описано от законодателя.

мъни
мъни

алчността също

djagi
djagi

Много неща може да са умерени, само глупостта няма граници 🙂