fbpx
9.3 C
София

Изследване сочи, че мобилните комуникации пречат на хармонията в семейството

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Според резултатите от изследване, които бяха публикувани наскоро става ясно, че мобилните устройства пречат на семейното спокойствие и хармонията между родители и децавкъщи. Според доклада, смартфоните разрушават навика на семействата да се хранят заедно, да се спазват семейните традиции и се нарушава нормалната грижа за децата.
Проучването е с ръководител доктор Джени Радески от Мичиганския медицински университет и включва анкета, направена сред 35 родители и възпитатели на малки деца от района на Бостън.

„Това напрежение, този стрес, постоянното желание да се балансира между тези новопоявяващи се технологии с установените модели и ритуали на нашия живот е нещо често срещано и беше изтъкнато от почти всички участници в нашето изследване. Налага ни се да балансираме между едно предизвикващо стрес или изискващо високо ниво на внимание мобилно съдържание и нуждата да отговорим на потребностите на децата ни“, споделя Радески, цитирана от CBSNews. Резултатът от всичко това се изразява в напрежение между родители и деца и общо състояние на стрес, посочва тя.

Посоченият резултат се споделя от Джоузеф Байер от Университета в Охайо: „Вземайки предишни изследвания върху писането на съобщения, докато шофираме, мога да разбера как писането на съобщения, докато изпълняваш ролята си на родител може да доведе до известни емоционални и когнитивни конфликти“.

Изследването посочва, че родителите и възпитателите отделят внимание на своите смартфони, таблети и други устройства около три часа на ден. Освен това се посочва, че когато те ги използват по време на ядене, те стават раздразнителни, когато детето им се опита да привлече вниманието им, отвличайки ги от устройството им. Според някои от родителите, използването на технологията им позволява да работят от вкъщи. Но това може да предизвика допълнително раздразнение и стрес. „Как, за Бога, може да съм пропуснал шест имейла, 17 нотификации и текстови съобщения“, един от родителите споделя. Някои от тях разказват, че технологията им помага да се свържат с външния свят и до голяма степен да ги разсеят от монотонността и стреса, причинен от грижата за малките.

Много родители споделят също така че разговорите по телефона може да се отрази негативно на настроението им, а с това и на взаимоотношенията им с детето.

Какви са препоръките, за да се избегнат конфликтните ситуации в тези случаи? На първо място, съветва Радески е да се поставят граници. Да се състави семеен план, който да определи време от деня, което да е свободно от речем спалнята. Помислете за външен начин да ограничите употребата на устройството си. Може да е посредством приложения, като Quality Times и Moments. Помислете кои моменти от използването на устройството ви са най-стресиращи за вас – дали е четенето на новини или прегледа на служебната поща – и преместете извършването на тези дейности във време, в което детето ви е заето или не е покрай вас.комуникационни устройства. Може например такова едно време да е по време на вечерята или когато дойде време за лягане. Или да речем веднага, след като се приберете от работа – моменти, в които детето се радва да ви види. Може също така да се определи зона, свободна от комуникационни устройства – да

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини