Изследване: търговците на последователи в Туитър са станали по-хитри

0
28

Измамниците в социалната мрежа Туитър, които създават фалшиви профили в Туитър и продават своите „последователи“, са се усъвършенствали в измамите си, така че да избягат от „радара“ на сайта, който засича измамниците, твърди проучване проведено в продължение на 75 дена от вирусните разработчици от компанията Barracuda Labs, което е било насочено към изследване над продажбата и закупуването на последователи в Туитър.

„Дилърите“ контролират честотата с която създават акаунтите и общият брой на последователите, така че да изкарат достатъчна печалба от действията си, и едновременно с това да не бъдат засечени.

Изследователят от Barracuda Labs Джейсън Динг, споделя, че, когато компанията е започнала изследването си през май, те са създали три акаунта в Туитър и са поръчали между 20 000 и 70 000 последователя за всяка от регистрациите. В резултат на анализа на акаунтите, компанията е категоризирала профилите в три типа.

Дилърите (хората, създаващи фалшиви акаунти и продаващи последователи)

– изследователите са установили, че съществуват 20 продавача в eBay и 58 уебсайта (установено вследствие на търсенето в Гугъл на фразата “buy twitter followers”), където може да се закупят (фалшиви) последователи;

– средната цена за закупуването на 1000 последователя е 18 долара;

– един дилър може да контролира около 150 000 регистрации;

– един дилър може да печели средно по 800 долара на ден в продължение на 7 седмици от продажбата на последователи, ако контролира 20 000 фалшиви акаунта;

– в добавка към продажбата на последователи от тези фалшиви акаунти, съществуват и други възможности за търговия, като продажбата на туитове/ретуитове.

Нарушители (хората, които купуват последователи (повечето от които фалшиви), за да изглеждат по-популярни, или използват акаунтите си за продажба на реклами)

– идентифицирани са били 11 283 „нарушителя“ (всеки от тях има поне 470 последователя)

– средностатистическият „нарушител“ има 48 885 последователя

– 53% от тях имат между 4000 и 26 000 последователя

– 75% от нарушителите имат вмъкнат URL-адрес в профилите си (сравнено с 31% при обикновените потребители).

Фалшиви акаунти (създадени от дилърите за продажба на последователи или туитове)

– в хода на разследването са били идентифицирани 72 212 уникални фалшиви акаунта;

– възрастта на 61% от тези регистрации e не по-старa от 3 месеца;

– 55% от фалшивите акаунти имат около 2000 последователя;

– най-старият фалшив акаунт, @krails, датира от 15.01.2007 година.

Една интерсна част от даденото изследване е представлявало наблюдението над регистрацията на кандидата за президент на САЩ на Републиканската партия Мит Ромни. Обърнато е специално внимание на неговият акаунт, не само заради неговата личност, но и заради необичайното увеличаване на неговите последователи.

Изследователите са установили, че тези последователи са се появили по познатата схема на „продавач/нарушител“. Според хората от Barracuda Labs, тези последователи биха могли да са поръчани, както от него, така и от неговите помощници, или от неговите опоненти. Не е убягнало от погледа им, че числото на последователите му се е увелличило рязко на 21-ви юли 2012г. от 673 002-ма до 789 924-ма, което представлява покачване с цели 17% или 116 922 последователя само за ден. Анализирайки част от новите последователи, те са открили, че „възрастта“ на 25% от тях е по-малка от 3 седмици, 80% от регистрациите датират от три месеца и по-малко. Една четвърт от тях нямат и един туит.

В заключение може да се каже, че създаването на фалшиви акаунти и продажбата на последователи е против политиката на Туитър и постепенно разрушава имиджа на социалната мрежа. Туитър в последните години засичат и трият подобни акаунти, но ако не се промени начинът по който го правят – не започнат да действат по-интелигентно и по-бързо, броят на фалшивите акаунти ще продължи да расте, допринасяйки към растежа на мрежата, нанасяйки и все по-големи щети.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари