Изследователи искат реновиране на обсерватория на SETI в Аресибо, която се срути наскоро

1
504

Изследователи, работещи в обсерваторията в Аресибо, част от SETI, която рухна по-рано този месец, призовават масивният радиотелескоп да бъде възстановен, съобщават от NBC News.

Във вторник сутринта 900-тонната платформа, окачена над фината чиния с размер приблизително 304,8 метра, се срина след като няколко от носещите метални окачвания започнаха да се пропукват през октомври и ноември, под действието на огромната тежест.

Трагедия за изследователската дейност

За мнозина от научната общност, рухването на обсерваторията беше съкрушително за надеждите и мечтите им.

„Бях доста разстроен, много разочарован“, каза пред NBC студент по физика четвърта година от Университета в Пуерто Рико Женесис Фререр. Фререр е спечелил стипендия от космическия консорциум на НАСА в Пуерто Рико, за да изучава звездите на червените джуджета, използвайки обсерваторията в Аресибо. Тази негова мечта обаче, изглежда няма да се осъществи в най-обозримо бъдеще, предвид че обсерваторията вече има само монументален характер…

„Работих толкова усилено, за да бъда най-накрая приет да работя в обсерваторията в Аресибо. И сега, след като ме приеха, няма как да работя в нея“, добави Ферер.

„Това е трагедия, защото виждам как мечтите на мен и много колеги се изпаряват“, каза Кевин Ортис, друг студент по физика в четвърта година от същия университет.

Възстановяването е възможно

Преди обсерваторията да се срине, учените на острова събираха подписи в петиция, която да отправят до Белия дом с молба да бъде спасено остарялото съоръжение, за чието реновиране има призиви от години. Сега същите учени се обръщат към Конгреса, за да поискат спешно финансиране на възстановяването.

„С подходящото финансиране бихме имали жизнеспособен път към реконструкция“, аргументира се Ортис пред NBC, добавяйки, изследователското съоръжение и посетителския център все още са непокътнати.

„Влиянието на обсерваторията върху образованието и науката е неизмеримо на всички нива, от професионалисти и студенти до гимназисти и начални ученици, които посещават нашия център“, добави той.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари