fbpx
8.6 C
София

Защо според изследователи Китай трябва да ограничи добива на биткойн?

Най-четени

Добивът на биткойн и други криптовалути изисква много електрическа енергия, група изследователи предупредиха Китай, че страната трябва незабавно да приложи по-строги регулации и промени в политиката си по отношение на този вид дейности или да рискува да подкопае глобалните усилия за опазване на природата и климатична устойчивост.

В ново проучване, публикувано в списание Nature Communications, изследователите Shangrond Jiang, Yuze Li, Qunying Ly, Yongmiao Hong, Dabo Guan, Yu Xiong и Shouyand Wang твърдят, че както енергийното потребление, така и въглеродните емисии, свързани с добива на биткойни, са се ускорили значително в Китай.

Това е така, защото страната се превърна в убежище и истински рай за биткойн майнърите поради факта, че по този начин те могат да бъдат в непосредствена близост до производителите на ASIC устройства, майнинг платформи и друг специализиран хардуер, а не трябва да забравяме и достъпа до евтина електроенергия.

Влияние върху околната среда

В резюмето на своето проучване изследователите предоставят по-нататъшна представа за тяхното разследване и последиците, които увеличаването на добива на биткойни в Китай може да има върху въглеродните емисии, казвайки:

„Чрез изследване на потоци от въглеродни емисии на блокчейн операции в Китай със симулационен модел на емисии на въглероден диоксид на Bitcoin blockchain, ние откриваме, че без никакви политически намеси, годишното потребление на енергия на Bitcoin блокчейна в Китай се очаква да достигне своя пик през 2024 г. при 296,59 Twh и генерират съответно 130,50 милиона метрични тона въглеродни емисии.“

За да поставят потреблението на електроенергия и отделяните вредни емисии от китайските операции по добив на криптовалута до 2024 г. в перспектива, изследователите сравняват, че въглеродните емисии ще надхвърлят парниковите газове, отделяни от цели държави като Чешката република или Катар. Изследването също така твърди, че между 1 януари 2016 г. и 10 юни 2018 г. около 13 милиона метрични тона емисии на CO2 са генерирани от биткойн.

За да се ограничат въглеродните емисии при добива на биткойни в Китай, изследователите препоръчват на страната да се отдалечи от настоящата наказателна политика за данъчно облагане на въглеродните емисии към политика за регулиране на дейностите, които генерират въпросните въглеродни емисии. Това би довело до промени в структурата на енергопотребление от дейности като добива на крипто валута, за да помогне за ограничаване на въглеродните емисии.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини