Изследователи превърнаха листа на ананас в части за дронове

1
531

Изследователи от Малайзия са открили интересен начин за произвеждане на части за дронове. Те взимат фибри от листа на ананас и ги превръщат в материал, който е достатъчно здрав, за да се превърне в рамка за дрон.

Професор Мохамед Тарик Хамид Султан от Университета Путра разказва за проекта пред Ройтерс

Установило се е, че дроновете, които са изработени с този материал имат по-добро съотношение между сила и тегло на рамките си, в сравнение с тези от синтетични материали. В крайна сметка са по-леки и по-евтини за изработка.

Когато някоя от тези рамки се счупи, тя може да бъде заровена. Биокомпозитният материал ще се разгради до около 2 седмици, според учените. Те обясняват, че прототипи, направени от материала, са успели да се издигнат на височина до около 1000 метра.

Както и повечето останали дронове, тези могат да прекарат там около 20 минути с едно зареждане. Сега целта на проекта е да се създадат по-големи дронове, които могат да пренасят по-голям товар. Една от идеите е на тях да се поставят сензори за земеделски цели.

Идеята се ражда през 2017 година. Основната концепция е да се открият устойчиви начини за употреба на отпадъците от ананас. Фермерите често горят или изхвърлят листата след събиране на реколтата. Смята се, че това допринася за замърсяването на въздуха.

При успех, те ще могат да продават отпадъците, което не само ще е по-добро за околната среда, но ще им носи и допълнителен доход.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари