fbpx
5 C
София

Изследователи са използвали Reddit, за да покажат какви са психичните последици от COVID-19

Най-четени

Екип от изследователи от MIT и Харвард е работил съвместно с цел да разбере каква е връзката между езика и психичното здраве по време на пандемията. За да си набавят достатъчно материал, изследователите се обръщат към форумите на Reddit.

В проучване, публикувано в The Journal of Medical Internet Research този месец, екипът е използвал машинно обучение, за да анализира текст от над 800 000 публикации в Reddit, идващи от 15 различни подредита, посветени специално на тези като тревожността около здравето, биполярно разстройство, шизофрения и депресия, обхващащи времевия интервал от януари до април. Те също така са прегледали и.11 други подредита, които не са свързани с психичното здраве – като такива на теми за родителство и лични финанси.

Изследователите откриват не само, че тревожността около здравето се увеличава в отделните групи, независимо на каква тема са посветени, но и че има причина за безпокойство сред някои конкретни групи, посветени на психичното здраве, където се наблюдава, редовните им участници споделят факти и мнения, които са индикатори за усложнена и влошена тревожност от трудностите, причинени от пандемията.

„Това засяга абсолютно всички, но някои хора са по-уязвими“, казва Даниел Лоу, студент по Програмата за изследване на връзката между речта и технологиите върху биологичното функциониране в Харвард и Масачузетския институт, който още е и водещ автор на изследването, който допълва още: „открихме, че някои групи са по-силно засегнати от други.“

Не е тайна за никого, че пандемията от COVID-19 промени живота на десетки пъти повече хора, чрез непреките си ефекти и влияние. През последните девет – десет месеца (в зависимост от региона) хората приспособиха работата си, училището, университета, социалния си живот и всички други аспекти от ежедневието, към една нова реалност, в която физическото сближаване с други хора може да се окаже опасност за здравето и живота им. През това стресиращо време, когато всички малко или много имаме нужда, да се приютим в приятелските си и семейни кръгове, утешението идва от страна на програмите за аудио и видео разговори.

Според Националния институт за психично здраве на САЩ около 1 на всеки 5 възрастни американци живее с психично заболяване. Междувременно изследванията показват, че усещането за самота сред хората е нараснало много преди пандемията да се разрази в страната. Процентът на самоубийствата се е увеличил с 35% между 1999 и 2018 г., според информация от CDC. Междувременно не всеки, който се нуждае от специализирани грижи, ги получава. Доклад за състоянието на психичното здраве в Америка показва, че има 5,1 милиона възрастни с диагностицирано психично или личностно разстройство, които не са здравно осигурени, което съответно ще рече, че не получават необходимите психотерапевтични и психиатрични грижи.

Както разкриват изследванията и заключенията от тях, пандемията засили много от неравенствата и проблемите на обществото, както и засили напрежението и тревожността, които мнозина са изпитвали и по-рано в живота си, но на по-ниски нива.

Какво показват форумите в Reddit?

В своето изследване Лоу и колегите му се опитват да разберат връзката между ежедневната лексика, езика и психичното здраве, като изследват дали лексиката в публикациите във форумите в Reddit се променя систематично, като се имат предвид различни психично – здравни проблеми, като депресия или шизофрения. Специалистите по психично здраве добре знаят, че много често неща, които се намират в ежедневния език на човека, могат да бъдат сигнали за симптоми и психични нарушения.

Лоу, Лори Румкер и Таня Талкар, всичките докторанти по програмата за машинно обучение в сферата на здравеопазването на MIT, решават, че пандемията може да бъде среда, която е благодатна откъм възможности за наблюдаване на тези обществени феномени.

Reddit е предоставил начин за събиране на анонимизирани данни в реално време, специфични за различни проблеми, както и възможност за наблюдаване на по-тежки психиатрични симптоми сред хора, които едва ли биха посетили клиницист, но са се обърнали към платформата на Reddit за съвет и подкрепа.

Изследователите казват, че в други обстоятелства екипът им би могъл да използва данни от клинични проучвания, които биха могли да се считат за по-валидни. Но използването на публикациите на потребителите на Reddit, би могло да предостави информация в реално време, която няма аналог сред другите източници.

„Мисля, че осъзнахме доста бързо, че изучаването на психичното здраве чрез Reddit само по себе си беше наистина интересно нещо, защото успяхме да научим чрез този проект повече за потребителите на Reddit, както и за самия форум, който често дава възможност за анонимно споделяне и подкрепа за много потребители, както и е достъпен за широк набор от социални групи по начин, по който традиционните грижи за психичното здраве не биха могли да бъдат“, казва Румкер.

Повишаване на COVID безпокойството

За да превърнат стотици хиляди публикации в Reddit в далновидна информация за извеждане на заключения, изследователите определят количествено колко публикации във всеки субредит могат да имат нещо общо с пандемията, като основните ключови думи, чрез които са били идентифицирани свързаните постове, са били пандемия, респиратор, вирус и ваксина.

Сред откритията, изследователите успяват да открият скокове в публикациите за COVID-19 от Redditos на Subredit-ите, като при тях се наблюдава повишаване на тревожността за здравето от началото на януари, което довежда до мнението, че някои хора са били под стрес от евентуална сериозна пандемия по-рано от други. По-голямата част от хората започнаха да се тревожат от пандемията през месец март, когато тя се разрази за отрицателно време из целия свят, и вече имаше хиляди заразени пациенти.

Използвайки подход, наречен клъстериране, изследователят също така търсят свързани с техните изследователски интереси изказвания, които присъстват в публикации с други основни теми. Така например, те откриват, че много хора говорят за стрес, употреба на наркотични вещества и консумация на алкохол в различни субредити, без да се ограничават само до форумите, които са посветени основно на пристрастяванията и проблемите с алкохола.

По този начин те се възползват от тази статистическа и изследователска техника, за да могат да прегледат голям набор от постове преди и след пандемията, откривайки проявата на тенденции, свързани с различните наблюдавани въпроси. Така те констатират например, че обсъждането на темата за самоубийствата се е увеличило повече от два пъти по отношение на броя постове, в които се засяга.

„Това за нас отразява, че има нарастване в напрежението и тревожността сред хората, които в крайна сметка могат да доведат до суицидни мисли.“, казва Румкер.

Екипът също така установява, че тревожността, свързана със здравето, се прокрадва в абсолютно всички подфоруми, които те разглеждат, както и почти във всяка една тема. Продължавайки нататък, Лоу говори за това как други анализи, които са направили, са разгледали дали обсъжданите теми в някои субредити стават все по-сходни с разрастването на пандемията.

„Наистина, наистина за пореден път се подчертава, че коронавирусът завладява живота на много хора и те се чудят как да се справят и как да се адаптират в ежедневието си.“, казва Талкар.

В допълнение, изследователите забелязват как споменаването на думи като „изолация“ в публикациите се увеличава, докато използването на думи и изрази свързани с „движение“, се намалява. Междувременно, когато разглеждат групи, в които хората са започнали да говорят по-негативно и са проявявали все по-засилена тревожност от смъртта, например, изследователите откриват, че това се случва по-често в групите, свързани с ADHD и хранителни разстройства.

Прочитането на някои публикации от тези групи разкрива разкази като: „Не мога да не чувствам, че това е идеално време за бързо ограничаване, тъй като никой не следи храненето ми. Никой в училище няма как да забележи, че пропускам обяда за четвърти пореден ден.“

На помощ идва машинното обучение

Докъде би могло да стигне това изследване и как резултатите от него могат да бъдат използвани на практика, предстои да разберем. Но възможността да се използва представата за това как различни групи хора с различни психични проблеми реагират на световни кризи, които засягат изцяло ежедневието и нормалното им функциониране, каквато е настоящата пандемия от коронавируса, може да помогне на клиницистите и специалистите в сферата на психичното здраве да разберат и идентифицират най-уязвимите групи от населението. Или, както се изразяват самите изследователите в проучването, „толкова по-важно е да се идентифицират субпопулациите, най-силно засегнати от пандемията, за да се извърши информирано разпределение на ресурсите.“

Поглеждайки по-далеч в бъдещето, далеч извън обхвата на самото проучване, членовете на групата предлагат няколко идеи докъде може да стигне работата им. Може би използването на машинно обучение за търсене на заключения от изследването на психичното здраве може да помогне на клиницистите, да наблюдават отдалечено или да поддържат връзка с рискови пациенти, които изискват известен вид подкрепа или професионални интервенции. Това може да бъдат дори полезно за платформи като Reddit, които могат да помогнат на хората, нуждаещи се от професионална помощ и грижа, да се свържат с необходимите специалисти и ресурси, които имат готовността да им предоставят такава.

„Наистина в момента преживяваме не само здравна криза, предизвикана от пандемията, но и криза в психичното здраве. Разбира се, такава винаги е имало, особено предвид, че 1 от 5 възрастни в САЩ има психично или личностно разстройство. Но определено няма достатъчно ресурси в момента, нито хората, които понасят страдание, могат да открият клиницисти, които да им окажат необходимата помощ. В действителност, във времената на пандемия, има нужда от повече ресурси свързани с подпомагане на психичното здраве, отколкото по което и да било друго време.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини