fbpx
2.9 C
София

Изследователи твърдят, че са разгадали загадката на механизма от Антикитера

Най-четени

Когато през 1900 г. Димитриос Кондос и неговият екип от гмуркачи откриват потъналия кораб в Антикитера, те не се опитват да влязат в историята или да променят разбирането на археолозите за високите технологии в края на I в. пр.

Най-малкото подозират, че едно от нещата, които ще приберат от потъналия кораб, е първият аналогов компютър.

Механизмът от Антикитера днес се състои от около 82 фрагмента, но се смята, че е оцеляла само около една трета от оригиналното устройство. От десетилетия изследователите знаят, че устройството е било календар. Разбирането, че даден предмет представлява календар, и разбирането как точно е бил конструиран, са две различни неща.

От функционална гледна точка механизмът от Антикитера е механичен модел на Слънчевата система. Показва движението на различните планети и луни във времето. Някога устройството е съдържало сложна система от зъбни колела, която е моделирала както петте планети, познати в древността, така и епициклите, които се е смятало, че тези планети следват.

През последните няколко десетилетия редица проекти се опитаха да разкрият нови подробности за механизма на Антикитера и неговото функциониране.

През 2005 г. изследователите използват рентгенова компютърна томография, за да разкодират нови, невидими дотогава детайли от задната част на механизма.

Д-р Тони Фрит работи по този проект преди близо 20 години и ръководи най-новия опит да се разгадае напълно устройството

Според авторите екипът е създал първия модел, който правдоподобно демонстрира всички известни функции на механизма от Антикитера. Това е твърдение, което може да изглежда невъзможно за проверка, като се има предвид колко малко от устройството все още притежаваме.

Авторите твърдят обратното, като казват, че възможностите за интерпретация са много малко. Ограниченията, създадени от оцелелите доказателства, са строги и трудни за изпълнение. Не е имало място за свободен стил на работа.

Според авторите сглобената машина трябва да е изглеждала по следния начин:

Фрет и колегите му не твърдят, че са реконструирали съвършено механизма от Антикитера. Смятат обаче, че тяхната реконструкция е първата, която напълно описва на какво е била способна машината. Същевременно предлага цялостен и практически модел за това как е била построена.

Това е само частица

Съществуването на механизма от Антикитера е скромно напомняне за това колко малко история всъщност е запазена в историческите записи. Археолозите смятат, че е имало повече от един механизъм на Антикитера, построен по подобен начин. Освен това има сведения, че подобни, но различни механизми са разработвани в Древна Гърция. За съжаление към момента само този е известен и наличен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини