Изследовател по сигурността твърди, че е проникнал в Twitter акаунта на Тръмп

2
753

Холандски изследовател по сигурността на име Виктор Гевърс твърди, че е успял да влезе в профила на президента Доналд Тръмп в Twitter – чрез отгатване на „изключително слаба и лесна за разбиване парола“, както съобщава холандския вестник de Volksrant.

Тръмп дори не си е направил труда да активира двуфакторно удостоверяване при влизане в профила му, твърди изследователя.

Гевърс казва, че е бил изумен, когато открива, че само след петия си опит успява да влезе в акаунта на Тръмп. Той дори цитира пред вестника каква е била паролата за профила на президента на САЩ и един от най-влиятелните мъже в света по време на неговия експеримент, но от съображения за сигурност няма да я цитираме. Проверка на de Volksrant показва, че понастоящем паролата за профила на Тръмп не е тази, която Гевърс цитира.

Изследователят по сигурността казва: „Очаквах да бъда блокиран след четири неуспешни опита. Или поне да бъда пренасочен към страницата, която изисква да въведа допълнителна информация за акаунта“.

Гевърс твърди, че е успял да публикува постове и да направи промени по профила. По-късно екранните снимки, които е направил от своята „хакерска атака“ са били наречени „достоверни“ от холандските експерти по сигурността, според de Volksrant.

Изследователят казва, че се е свързал с правителството на САЩ, след като е успял да получи достъп до профила на Тръмп, а от оттам са го свързали с тайните служби.

Белият дом и Twitter обаче отричат това да се е случило.

„Не сме видели никакви доказателства в подкрепа на това твърдение, включително от статията, публикувана днес в Холандия“, заявява говорител на Белия дом пред ИТ портала TechCrunch. „Превантивно взехме някои допълнителни мерки по сигурността на Twitter акаунтите на определена група високопоставени управляващи свързани с изборите в страната, в това число и на федералните клонове на правителството.“

Под надзор

Ако разказът на Гевърс обаче в действителност е истинен, това показва колко слабо държат на информационната си сигурност едни от най-влиятелните хора в световната политика.

„Невероятно е, че човек, който може да причини международна катастрофа и срив на фондовите пазари чрез своите публикации в Twitter, има толкова проста парола и не използва двуфакторно удостоверяване“, каза Алън Удуърд, професор от Университета в Съри пред TechCrunch. „Имайки предвид, че акаунтът на Тръмп беше хакнат през 2016 г., иронично е същото нещо да е толкова лесно и възможно четири години по-късно.“

Припомняме, че бившият президент на САЩ Барак Обама използваше за своите публични съобщения официалния Twitter профил на Белия дом, но Тръмп пожела да използва личния си акаунт още при обявяването на победата му в изборите. Понастоящем Twitter акаунтите на известните личности са едно от основните им средства за комуникация с обществеността. Това важи и за много други високопоставени, в това число други американски и европейски политици, изпълнителни директори на компании и други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Hayduk22
Hayduk22
1 година

За сигурноста на кого сте се притеснили- на Тръмп или вашата?

Кинтири-минти
Кинтири-минти
1 година

За любопитните, паролата е била „maga2020!“, където „maga“ е съкращение на „Make America Great Again“