Изстрелването на SpaceX Starlink: Още 60 сателита пътуват към космоса

0
720

2020 г. едва започна и SpaceX вече подготвя първото си изстрелване за годината. На 6 януари бустерът Falcon 9 ще изстреля нова партида от 60 спътника Starlink в близката земна орбита, което е част от плановете на компанията да доставя широколентов интернет по целия свят. Ако искате да гледате изстрелването (изстрелванията винаги са интересни) и кацането на живо, ето как можете да го направите.

Изстрелването се забавя няколко пъти, но сега е планирано излитането на Falcon 9 от космодрума нос Кейп Канаверал, Флорида да се състои в понеделник, около 9:19 часа местно време. Метеорологичните условия в нос Канаверал изглеждат добре, с по-малко от 10% шанс за прекратяване и 20% шанс за забавяне на мисията.

SpaceX ще публикуват излъчване на живо на своята уеб страница, както правят за всяко едно излитане на мисиите на Sarlink. Ние ще публикуваме линк към страницата с излъчването в YouTube, което стриймът стане достъпен.

Какви са плановете?

Бустерът за многократна употреба Falcon 9 ще извърши четвъртия си полет, след еднократното си излитане през 2018 г. и два пъти през 2019 г. При условия, че всичко върви по план, около 10 минути след изстрелването му ще се върне на Земята и ще кацне на кораб „Of Course I Still Love You“, разположен в Атлантическия океан.

SpaceX пусна първата си партида от 60 спътника Starlink в орбита през 2019 г., но това е особено интересно допълнение на Starlink, тъй като обещава да доведе общия брой на малкия спътници в ниската земна орбита до огромната цифра от 180 спътника. Размерът на „изкуственото съзвездие“, както го наричат шегаджии, пречи на някои астрономи, тъй като повърхностите на космическите летателни апарати пречат на способността да се наблюдава Вселената посредством изследователските телескопи със средна оптична мощност.

Тези проблеми са повдигнати пред SpaceX и компанията планира да включи единен спътник с по-малко светлоотразяваща повърхност в стартовата си партида в понеделник, според уеб портала Space.com. Специалното покритие на дъното на спътниците Starlink може да намали отблясъците, но как това ще се отрази на производителността, към момента не е ясно.

„Ние работим на принципа проба грешка, за да намерим най-добрия начин да постигнем това“, заяви Гуине Шотуел COO на SpaceX пред SpaceNews по-рано през декември.

Този проблем повдига въпросите за космическото замърсяване – според някои анализатори, един от най-неприятните сюжети за космическите сфери около земята е те да бъдат „пренаселени“ от изкуствени спътници, които да задръстят пространството и да започнат да пречат на естествените космически ефекти и взаимно един на друг, а когато станат негодни за експлоатация, да превърнат пространството около Планетата ни в едно сборище на космически отпадък. Затова, експертите апелират частните компании като SpaceX да вземат мерки, преди да е станало твърде късно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари