Изтекло в Мрежата послание на висш мениджър във Facebook разгневи мнозина

3
2027

Изглежда, че Facebook настъпи някого или нещо и сега зловонието му се разпространява с изненадващи скорости. И не става дума само за изгубени няколко милиарда.

Години наред вече са известни сенчестите практики на Facebook – да следят, както потребители, така и такива, които не са част от мрежата, троловете, които използват Facebook, за да смущават своите жертви. В миналото са известни множеството случаи на разпространението на нелигитимно съдържание със сексуален контекст, пропаганда на ДАЕШ, изследванията за това какво причинява прекомерното използване на Facebook не са спирали. Но всичко това сякаш е дребна работа. Даже, ако съдим по модерни кампании, като #deleteFacebook (смехотворно агитирани от Facebook потребители), социалната мрежа е чиста като сълза до изтичането на информацията за Cambridge Analytica. Каква изненада, нали?!

Е, познахме, че сега тепърва се започва. През уикенда в медиите изтече послание на висш функционер на мрежата, който в прав текст си заявява, че растежа на сайта е важен, независимо от последствията.

За това съобщава DailyMail и други медии. Повече от 3000 служители на социалната мрежа са реагирали остро на изтекла публикация на вицепрезидента на хардуерното звено Андрю Босуърт, което дава ясно да се разбере докъде може да стигне Facebook в стремежа си за успех. Той признава, че макар и компанията понякога да участва в противоречиви ангажименти и договорености, но това за него си струва – „даже и да коства нечии живот“. Едва ли Босуърт е мислил това, което казва и по-скоро звучи като извадена от контекста реплика, но определено идва в неподходящ момент.

„И така, ние свързваме хората. Това може да е лошо, ако те действат негативно. Може би това да коства живот чрез излагането му на тролове. Може някой да умре в терористична атака, координирана от нашите инструменти. И все пак, ние свързваме хората. Истината е, че ние вярваме толкова дълбоко в мисията си да свързваме хората, че всичко, което ни позволява да свързваме повече и повече хора е де факто добре“, се чете в съобщение, изпратено до служителите на компанията от Босуърт преди две години.

Скоро след разпространеното писмо дойде и отговор от самия Зукърбърг.

„Боз (Босуърт – б.а.) е талантлив лидер, който често говори провокативни неща. Това конкретно е нещо, с което повечето хора във Facebook, включително и аз, въобще не се съгласяваме. Никога не сме вярвали, че целите оправдават средствата. Ние осъзнаваме, че да свързваме хората не е достатъчно само по себе си. Ние също така трябва да работим да сближаваме хората. Променихме цялата ни мисия и фокуса на компанията ни през тази последна една година“, пише Зукърбърг, цитиран от Buzzfeed.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари