fbpx
2.4 C
София

Изтекоха данните на 300 милиона Facebook потребители

Най-четени

Изследовател по сигурността откри две отворени бази данни онлайн, които съдържат записи с данните на над 300 милиона потребители на най-популярната социална мрежа в света, Facebook, включително техните потребителски идентификационни номера, телефонни номера и имена.

Откритието е направено от кибер експертът Боб Диаченко, който открива първата база данни през месец декември миналата година. Той смята, че голяма колекция от потребителски данни на Facebook е събрана от кибер престъпници във Виетнам или чрез незаконна операция по злоупотреба с API на социалната мрежа въз основа на разкритите от него доказателства.

В ситуации като тази, Диаченко обикновено първо уведомява собствениците на базите данни, но тъй като тази информация вероятно принадлежи на престъпна организация, той уведомява доставчика на интернет услуги, който управлява IP адреса на отворения сървър, на който се е съхранявала базата данни. Последната е свалена, но за съжаление данните вече са публикувани в хакерски форум, където другите могат да изтеглят базата данни и да използват записаната информация за огромния брой Facebook потребители.

Втората база

Втори сървър, съдържащ същите данни, заедно с допълнителни 42 милиона записа също беше открит онлайн и по всичко личи, че той се управлява от същата група кибер престъпници. Въпреки това, малко след откриването на втория сървър, той бива атакуван от неизвестна страна и информацията, която е съхранявал, и всички записи са заменени с еднотипни данни гласящи „please_secure_your_servers“.

Изтеклите данни

Първата изтекла база данни съдържа 267 милиона записа, а повечето засегнати потребители са от САЩ. Всеки запис съдържа уникалния идентификационен номер на Facebook акаунта, телефонния номер и пълното име на лицето.

Вторият експониран сървър съдържа същите 256 милиона записа плюс допълнителни 41 милиона и е хостван към виртуална машина на Elasticsearch в САЩ. 25 милиона от записите, които са открити съвпадат с информацията, съдържаща се в първия сървър, но 16,8 милиона от новите записи съдържат допълнителна информация, включително данни за потребителски профил, имейл адреси и друга лична информация.

Въпреки че в момента все още не е ясно дали данните са получени чрез Facebook API или чрез процес, наречен „скрепинг“, при който автоматизирани ботове копират данни от уеб сайтове, Comparitech, който си партнира с Диаченко в това откритие, има някои препоръки как можете да избегнете вашите данни да изтекат по същия начин.

За да намалите до минимум шансовете някой да компрометира информацията за вашия Facebook акаунт, компанията препоръчва на потребителите да отидат в настройките на профила си, да кликнат върху „Поверителност“ и да настроят достъпа на всички възможни полета от „Приятели“ до „Само аз“. Освен това, потребителите трябва да зададат опцията „Искате ли търсачките извън Facebook да се свързват с вашия профил“ на „Не“, за да намалите шансовете данните да бъдат индексирани от трети страни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини