Стотици милиони телефонни номера, свързани с акаунти във Facebook, изтекоха онлайн в бази данни, до които всеки можеше да намери достъп, преди информацията да бъде свалена.

Изследовател по сигурността откри повече от 419 милиона записа в няколко бази данни, която бяха част от сървър, незащитен с парола, съобщават от TechCrunch. Около 133 милиона записа от потребители на Facebook са от САЩ, а 18 милиона от записите са от Великобритания, според доклада.

Говорител на Facebook заяви, че компанията все още не може да потвърди посочените цифри, но сред тях има дублирани записи, което ще рече че реално са изтекли данни на по-малък брой потребители. Според изчисленията около 200 милиона потребители на Facebook са били засегнати.

„Базите данни са стари и изглежда информацията е изтекла преди да направим промяна в търсачката на Facebook миналата година, с която потребителите не можеха да търсят други хора по телефонните им номера. Наборът от данни бе свален и не видяхме доказателства, че са били компрометирани профили на потребителите на Facebook.“, се казва в съобщение на говорителите на Facebook.

Социалната мрежа смята, че същите лица, които са качили съдържанието, са изтрили в последствие базите данни, като телефонните номера и профилите не са извлечени чрез теч на информация, а са събирани през търсачката, преди компанията да премахне тази функция през април 2018, след скандала с Cambridge Analytica през март 2018 г.

Кой стои зад теча?

Към момента Facebook не знае кой стои зад базите данни, нито защо те бяха свалени тези дни. Изследователят на сигурността от TechCrunch Санаям Джейн, който откри изтеклите телефонни номера, също не успя да идентифицира кой е собственикът на базите данни.

Свалянето на базите данни се е случило след като е отправено оплакване към хостинг компанията, което ще рече, че твърденията на Facebook, че авторът сам ги е премахнал са неверни.

„Помислете добре, преди да дадете своя телефонен номер във всяка една фирма или социална мрежа – в крайна сметка безплатните онлайн услуги печелят от потребителските данни. Телефонният номер може да се използва за компрометиране на вашите лични данни.“, казва в изявление Колин Бастъбъл, изпълнителен директор на компанията за обучение и повишаване на сигурността.

След като миналата седмица акаунтът на изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси беше хакнат, компанията каза в сряда, че временно изключва възможността да се туитва чрез текстови съобщения.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Безплатните неща винаги се оказват много скъпи…
Йеховистите, например, предлагат „безплатно“ прочитане на Библията и на по-късен етап взимат къщите на хората.

ЦарМакаронел
ЦарМакаронел

No shit Sherlock … ако има невярващи, говорете си покрай телефона за разни неща, които искате, ще видите как магически ще започнат да ви се появат я във ФБ, я в Гугъл, я в ОЛX.

Срам за България
Срам за България

Добро утро, преди 10год. ги говорих тези работи и хората си мислеха,че съм напушен и откачам :d

Trial
Trial

Само това ли? Нещастниците мен ме водеха „tin foil head“, уви – сега мълчат като бити гъзове!

greed
greed

Голям праз! Ако нещо е ценно за някой, той не го дава току-така. Щом са си дали телефоните, значи не им пука.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Голяма „новина“ – то като се регистрираш в Facebook преставаш да имаш тайни … 🕵.