В края на месец април изтече срокът на действие и на последния патент, отнасящ се до цифровото кодиране и декодиране на звук в MP3 формат. От началото на месец май тази година MP3 форматът може да се счита за свободен и да се използва в различните отворени дистрибуции и приложения.

Компанията Technicolor окончателно приключи своята програма за лицензиране, в рамките на която събираше и получаваше лицензни такси от производителите на цифрова електроника и софтуер, използващи MP3 формата.

Към днешен ден по отношение на .mp3 действат само два патента, чийто срокове изтичат съответно на 27-ми август и 30 декември 2017 година. Но те описват разширени техники във висококачествените кодери и декодери, не обхващат всички реализации и не попадат под действието на програмата за лицензиране.

Изтичането на срока на MP3 патентите означава, че цялостните декодери и базовите MP3 кодери могат да бъдат включвани в дистрибуциите с отворен код, в които не се допускат програмни пакети, обременени с патенти. Свързаните с декодирането на .mp3 файловете патенти изтекоха още през 2015 година, което даде възможност за Fedora да включи в дистрибуцията GStreamer плъгин за декодиране на MP3.

MP3 форматът бе публикуван през 1992 година. Той бе създаден от работната група MPEG към институцията Фраунхофер.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за