В края на месец април изтече срокът на действие и на последния патент, отнасящ се до цифровото кодиране и декодиране на звук в MP3 формат. От началото на месец май тази година MP3 форматът може да се счита за свободен и да се използва в различните отворени дистрибуции и приложения.

Компанията Technicolor окончателно приключи своята програма за лицензиране, в рамките на която събираше и получаваше лицензни такси от производителите на цифрова електроника и софтуер, използващи MP3 формата.

Към днешен ден по отношение на .mp3 действат само два патента, чийто срокове изтичат съответно на 27-ми август и 30 декември 2017 година. Но те описват разширени техники във висококачествените кодери и декодери, не обхващат всички реализации и не попадат под действието на програмата за лицензиране.

Изтичането на срока на MP3 патентите означава, че цялостните декодери и базовите MP3 кодери могат да бъдат включвани в дистрибуциите с отворен код, в които не се допускат програмни пакети, обременени с патенти. Свързаните с декодирането на .mp3 файловете патенти изтекоха още през 2015 година, което даде възможност за Fedora да включи в дистрибуцията GStreamer плъгин за декодиране на MP3.

MP3 форматът бе публикуван през 1992 година. Той бе създаден от работната група MPEG към институцията Фраунхофер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари