fbpx
22.9 C
София

Източна Европа води в софтуерното пиратство

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Степента на софтуерно пиратство в източна Европа, изчислена на 70%, е най-висока в целия свят, според проучване на Алианса за софтуерен бизнес (BSA), съобщава EUobserver.

Главните „нарушители“ са Украйна и Русия, но също така половината от софтуера, инсталиран в пет от новоприетите страни-членки – Полша, Литва, Латвия, Естония и Словения – не е бил платен.

Обратно на това, степента на софтуерно пиратство в западна Европа възлиза на 36%, което е и средната стойност за цял свят.

Изглежда, че Скандинавските държави могат да се похвалят с най-честни софтуерни оператори с 26% софтуерно пиратство в Дания и 27% в Швеция. Това са и двете най-ниски стойности в западна Европа.

Проучването още показва, че осем милиарда евро са изгубени в резултат на пиратство в ЕС през 2003г. Заместник-председателката на BSA за Европа, Бет Скот, е изчислила, че 10% намаление на пиратството би отворило 250,000 нови работни места до 2006г. и би донесло на правителствата в ЕС данъчни приходи от 18 милиарда евро.

Източник: News.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини