Източна Европа води в софтуерното пиратство

1
13

Степента на софтуерно пиратство в източна Европа, изчислена на 70%, е най-висока в целия свят, според проучване на Алианса за софтуерен бизнес (BSA), съобщава EUobserver.

Главните „нарушители“ са Украйна и Русия, но също така половината от софтуера, инсталиран в пет от новоприетите страни-членки – Полша, Литва, Латвия, Естония и Словения – не е бил платен.

Обратно на това, степента на софтуерно пиратство в западна Европа възлиза на 36%, което е и средната стойност за цял свят.

Изглежда, че Скандинавските държави могат да се похвалят с най-честни софтуерни оператори с 26% софтуерно пиратство в Дания и 27% в Швеция. Това са и двете най-ниски стойности в западна Европа.

Проучването още показва, че осем милиарда евро са изгубени в резултат на пиратство в ЕС през 2003г. Заместник-председателката на BSA за Европа, Бет Скот, е изчислила, че 10% намаление на пиратството би отворило 250,000 нови работни места до 2006г. и би донесло на правителствата в ЕС данъчни приходи от 18 милиарда евро.

Източник: News.bg

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
BadVales
BadVales

Suglasen sum da kupuvam XP za $100 pri zaplata $10 000 na mesec. Koi shte mi go prodade za $1 zashtoto zaplatite sa $100. Kato ne iskat shte pravim kato v India – sus zakon vsicki shto poluchavat pari ot durshavata veche polzvat samo linux/open/free.