„ИИ алгоритмите само в САЩ ще оставят без работа 200 хиляди банкови служители“

8
795

Технологичният прогрес ще доведе до най-големите съкращения на служители в цялата история на банковата система, се казва в доклада на Wells Fargo & Co. Според тази информация, само в САЩ ще бъдат съкратени около 200 000 банкови служители.

Старшият аналитик на Wells Fargo Securities Майк Майо в интервю за Yahoo Finance сподели резултатите от своето изследване на банковия сектор. Изследването показа, че алгоритмите с елементи на изкуствен интелект сериозно ще намалят броя на банковите служители в САЩ. Само през следващите 10 години ще изчезнат не по-малко от 200 000 работни места и всички, които днес ги заемат, ще останат на улицата. При това финансовите структури ще продължат да инвестират в ИИ, за да повишат производителността и да намалят разходите, пише Bloomberg. Очертава се ситуация, че в този сектор съкращенията ще станат непрекъснат отраслов тренд.

Финансовите компании в САЩ годишно дават по около $150 милиарда за развитието на нови технологии и това е повече от който и да било друг сектор. Тези инвестиции имат за цел да намалят разходите, понеже половината от разходите на финансовия сектор отива за заплати.

Според оценката на специалиста, от офисите, отделите и кол-центровете ще бъдат съкратени от 20 до 30% на персонала. По-сигурни са работните места на хората, които работят като техническа поддръжка и продажбите.

„Всички местни банкови отдели трябва да се подготвят за тази ситуация. Ние вече виждаме първите признаци на този процес при чатботовете, като повечето клиенти дори и не подозират че общуват с изкуствен интелект, понеже само отговарят на неговите въпроси“.

Роботизацията ще намали до крайност рутинния труд, като например, попълването на различните формуляри за искане на кредит и т.н.

Идеята е, че ИИ алгоритмите ще правят по-малко грешки и клиентите на банките ще бъдат по-доволни.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
JITG
JITG

Лихварите ще изчезнат оставайки блок верига (централен регистър защитаван от ИИ).

Както е в китай усмихваш се на камерата и парите идват на телефона.

dsaa
dsaa

Те и сега в масата случаи, не са полезни, в банките всичко е строго регламентирано и спокойно може да се премахнат голяма част от хората.

Капитализъм
Капитализъм

Именно!

Капитализъм
Капитализъм

Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы.

don
don

колкото по-бързо биват изхвърлени хората от системата, толкова по-бързо и правилно ще работи.

Троцки
Троцки

… трохички…. Кога ще изчезнат банкстерите ,които смучат труда ни?

Мирослав
Мирослав

Това не важи само за банковия сектор, а всички. И хората ще виснат на социалната система. Технологиите ще затрият света – 200%.

Джон Конър
Джон Конър

ИИ изцяло ще замени хората във всички дейности. Относно хората – малка част от тях ИИ ще си остави за домашни любимци, а по-голямата част ще затрие. Матрицата е нереално-оптимистична надежда за хората, реалността ще бъде зловеща.