„ИИ алгоритмите ще променят живота ни повече от електричеството“

13
1212
Алгоритмите изцяло ще преобразят нашия свят и ще го направят по-друг, както се случи с електрифицирането. През следващите само 15 години автоматизацията и роботизацията ще засегнат над 40% от всички професии в целия свят.

Мнението е на един от ключовите експерти по изкуствен интелект Кай-Фу Ли (Kai-Fu Lee). Според тази теза, технологиите за машинно обучение най-много ще засегнат сферата на образованието. Останалите също ще трябва да се приспособяват към новата реалност.

През следващите 15-25 години рутинният труд изцяло ще се изпълнява от алгоритми и роботи. Към днешен ден се счита, че повтарящи се действия с най-висока вероятност за автоматизация и роботизация изпълняват работниците в производството, на конвейерите, продавачите, чистачите и т.н. Но китайският експерт по ИИ счита, че тенденцията ще засегне и „белите якички“.

Според прогнозата на ръководителя на фонда за рисков капитал Sinovation Ventures, роботизацията ще засегне над 40% от целия свят.

Вярвам, че ИИ ще окаже безпрецедентно влияние на целия свят и ще промени живота на хората много по-силно, отколкото електричеството“ – заяви Кай-Фу Ли в интервю за CBS News.

Експертът се надява, че човечеството ще може да се адаптира към тези бързо променящи се условия. Изобретяването на парната машина и електричеството също доведоха до изчезването на някои професии, но обществото успя да се справи с тези загуби. „Само че в случая с ИИ, промените ще протекат много по-бързо, отколкото това ставаше в миналото“ – предупреди инвеститорът.

Технологиите за машинно обучение ще окажат най-голямо влияние на образованието. Алгоритмите ще анализират успеваемостта и ще съставят персонално досие на всеки ученик. По този начин ще се изкорени корупцията в училищата и писането на субективни оценки. Системата ще даде възможност на учителите да разберат, къде точно се затруднява учащият и над какво трябва да работи допълнително. Ли допуска, че в близко бъдеше ИИ ще открива най-талантливите студенти.

Преди време Кай-Фу Ли прогнозира неизбежното настъпване на мащабна криза, предизвикана от бързото развитие на изкуствения интелект. Според учения, половината жители ще си изгубят работата и заедно с това смисъла на живота.

Мнозина ще потънат в депресия. Това ще доведе до ръст на самоубийствата и злоупотреба с психотропни средства“ – каза експертът през месец септември миналата година.

Безусловният базов доход (ББД) ще даде на хората средства за съществуване, но няма да им подари смисъл в живота. Единственият изход ще бъде синергията и съвместната работа с машините.

Засега не се забелязват посочените от Ли признаци на въздействие на изкуствения интелект. Изследванията показват, че процесът на тотална автоматизация и роботизация засега не е започнал. Аналитиците на американската компания Dun & Bradstreet анкетираха голям брой представители на големите предприятия от целия свят. Оказа се, че с внедряването на ИИ се разкриват повече работни места. Това са споделили 40% от анкетираните. Роботизацията е довела до съкращения в персонала само в 8% от средния и големия бизнес.

В 35% от случаите, изискванията към кандидатите за работа въобще не са се променили с внедряването на технологиите за машинно обучение в предприятията. Около 18% от анкетираните твърдят, че ИИ не е оказал никакво влияние на персонала.

Изследването показа, че в 62% от случаите ИИ се използва в аналитиката. Автоматизацията на работните места се използва в 52% от случаите. На трето място е използването на машинно обучение за управление на големи масиви данни (42%).

Но има нещо друго. В развитите страни, броят на работещите в промишлеността наистина бързо намалява. Но в държавите от Източна Азия например, техният брой напротив, расте и средно си остава същият.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
7 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Димитър
Димитър

Изключително неуместно сравнение.
И все пак друг виден китайски ИИ специалист Fuk Yu, е казал че не е съгласен с Kai-Fu Lee.

pix3l
pix3l
saentist
saentist

Защо ИИ не се използва в преподавателската дейност?
ИИ се ползва само в дейности намаляващи наетия персонал.

Zmii4e
Zmii4e

Използва се, IBM Watson Education примерно.

Шишо
Шишо

А използва ли се ИИ с Байкал и Гослинукс? Питам заради троловете…

Димитър
Димитър

Ти питаш в ролята на техен говорител?

Шишо
Шишо

мислиш ли? искам да знам дали наистина са толкова тъпи или са започнали некви високотехнологични проръйви да правят, ама то пък да не им личи.

Васко
Васко

https://theintercept.com/2019/01/10/amazon-ring-security-camera/
Кой знае съществува ли реалния ИИ или това са наети украинци навсякъде

Палуестиниец
Палуестиниец

„Фантазиите на Вероника“
Имаше такъв филм преди 🙂

orome
orome

„Според учения, половината жители ще си изгубят работата и заедно с това смисъла на живота“
От кога работата се превърна в смисъла на живота ?!? За този учен може и да е, разбира се …

тор
тор

за мен смисъла на живота е да не работя… предпочитам да се занимавам със спорт и изкуство…

Атанас
Атанас

У нас еволюционно е заложено да оцеляваме – в древността с лов, после земеделие и животновъдство, днес това е трансформирано в работа. В бъдеще, когато (ако) нуждата да полагаме усилия, за да оцелеем отпадне, ще се получи някакъв катаклизъм, защото еволюционните ни приспособления ще се окажат ненужни. Да, човек е много адаптивен, но такава промяна няма до може да се преглътне от повечето хора (смяната на „комунизма“ с „демокрация“, засегна много от нас, а това ще е още по-страшно). Ще са нужни няколко поколения за адаптация, а и пак не е ясно дали ще е за добро. Без нуждата да… Виж още »

Шишо
Шишо

Малеее 40% от професиите ще изчезнат заради навлизането на ИИ… и се сещам за едни 1/5 от земята където една единствена професия да изчезне и ще настане втора октябарская революция… Представяте ли си да вземе да изчезне тролската професия, какви масови самоубийства и брожения ще настанат в иначе наситена и задоволена постболшевишка русия? Но пък от друга страна, там поради липса на наченки на естествен интелект, едва ли ще се намери кой, че и как, да сложи основите на такава омразна, западна, империалистическа че и капиталистическа интелегентност като изкуствената. Е затуй нашите внуци ще четат в Калдата какви ли не… Виж още »