fbpx
16.8 C
София

ИИ бумът тласка Nvidia към капитализация от 1 трилион долара, но това няма да помогне на Intel и AMD

Най-четени

Пазарната капитализация на Nvidia се повиши близо до 1 трилион долара в продължителната търговия вчера, след като компанията отчете шокиращо добрите си перспективи за бъдещето, а главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг заяви, че компанията ще има „рекордна година“.

Продажбите са се увеличили поради нарастващото търсене на графичните процесори (GPU), които Nvidia произвежда и които захранват приложения с изкуствен интелект като тези на Google, Microsoft и OpenAI.

Търсенето на чипове за изкуствен интелект в центровете за данни подтикна Nvidia да планира продажби за 11 милиарда долара през текущото тримесечие, което надхвърли прогнозите на анализаторите за 7,15 милиарда долара.

Nvidia вярва, че се движи по пътя на явна промяна в начина на създаване на компютри, която може да доведе до още по-голям растеж – частите за центрове за данни могат да се превърнат дори в пазар за 1 трилион долара, казва Хуанг.

В миналото най-важната част в един компютър или сървър е бил централният процесор (CPU). Този пазар беше доминиран от Intel, а AMD бе неин основен конкурент.

С навлизането на приложенията на изкуственият интелект, които изискват голяма изчислителна мощ, графичният процесор заема централно място, а най-усъвършенстваните системи използват до осем графични процесора на един централен процесор. Понастоящем Nvidia доминира на пазара на графични процесори за изкуствен интелект.

„Вместо милиони централни процесори, ще имате много по-малко централни процесори, но те ще бъдат свързани с милиони графични процесори.“

продължи Хуанг

Например собствените системи DGX на Nvidia, които по същество представляват компютър за обучение на ИИ, използва осем от високотехнологичните графични процесори H100 на Nvidia и само два централни процесора.

Google A3 съчетава осем графични процесора H100 с един високопроизводителен процесор Xeon на Intel.

Освен това графичните процесори на Nvidia обикновено са по-скъпи от много централни процесори. Най-новото поколение процесори Xeon на Intel може да струва до 17 000 долара по каталожна цена. За сравнение един Nvidia H100 може да се продаде за 40 000 долара на вторичния пазар.

Nvidia ще бъде изправена пред засилена конкуренция, тъй като пазарът на чипове с изкуствен интелект се разгорещява. AMD има конкурентен бизнес с графични процесори, особено в областта на гейминга, а Intel също има своя собствена линия графични процесори. Стартъпи създават нови видове чипове специално за ИИ, а компании с мобилна насоченост като Qualcomm и Apple продължават да развиват технологията, за да може един ден тя да работи в джоба ви, а не в гигантско сървърно помещение. Google и Amazon също проектират свои собствени ИИ чипове.

Все пак, графичните процесори от висок клас на Nvidia за момента остават предпочитаният чип за настоящите компании, създаващи приложения като ChatGPT.

Анализаторите твърдят, че Nvidia остава начело при „ИИ чиповете“ заради собствения си софтуер, който улеснява използването на всички хардуерни функции на GPU за приложения за изкуствен интелект.

Хуанг заяви вчера, че софтуерът на компанията няма да бъде лесен за възпроизвеждане.

„Трябва да разработите целия софтуер, всички библиотеки и всички алгоритми, да ги интегрирате и оптимизирате за архитектурата, не само за един чип, а за архитектурата на цял център за данни.“

каза той в разговор с анализатори

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини