Това се казва в доклада на Съвета по финансова стабилност – групата, координираща парично-кредитната политика на 20-те най-развити държави.

Според Съвета, изкуственият интелект във финансовата сфера трябва да бъде под контрола на регулаторните органи. В противен случай, дори и централните банки на водещите държави ще изпаднат в зависимост от ИИ компаниите, разработващи алгоритми с дълбоко машинно обучение.

Експертите от Съвета за финансова стабилност разглеждат роботизацията в банковия сектор и застрахователния бизнес не от гледна точка запазване на работните места, а обръщайки внимание на риска от това, че ИИ вместо централните банки ще започне да определя парично-кредитната политика на водещите световни държави. Тази заплаха вече съвсем не е фантастична.

Алгоритмите с машинно обучение се използват в банките например за оценка платежоспособността на кредитополучателите. Все повече решения за отпускане на ипотечни и други кредити се вземат от ИИ, а не от човека. За банките е изгодно разширяването на кредитирането, а роботизацията на този процес може да доведе до лавинообразното нарастване на лошите кредити.

Но най-голямо безпокойство в Съвета предизвиква фактът, че финансовият ИИ се създава и контролира от IT компании, които не се регулират от централните банки и финансовите държавни органи. Експертите са обезпокоени, и че ако ИИ наруши стабилността на банковата система, не е ясно, кой ще понесе отговорността.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари