fbpx
9.1 C
София

ИИ инструментите за изобразително изкуство нарушават ли авторските права?

Най-четени

За да се изгради ИИ инструмент, който автоматично генерира някакъв вид изобразително изкуство, инженерите създават своите алгоритми въз основа на база данни от много снимки, картини и различни графики. Най-популярните ИИ инструменти за изобразително изкуство работят чрез наличното съдържание в интернет, а това често става без разрешение от авторите на произведенията. И сега художниците питат дали тези алгоритми нарушават закона за авторските права.

Регулаторните органи все още нямат отговор. Арт индустрията с изкуствен интелект сега е изправена пред две дела – едното е заведено от художници в САЩ, а другото от Getty Images в Обединеното кралство. Твърди се, че ИИ инструментите са откраднали милиарди изображения и са в нарушение на правата за интелектуална собственост. Това е началото на предстояща вълна от правни действия, които ще бъдат от значение за ИИ технологиите.

Трима художници завеждат дело в Сан Франциско срещу ИИ инструменти, създадени от Stability AI, Midjourney и DeviantArt. Това е второ дело за Stability AI, заведено от Getty Images.

„Изображенията, създадени от изкуствен интелект, са не просто нарушаване на правата на творците. Независимо дали те имат такава цел или не, тези продукти ще премахнат кариерата на художниците“, казва се в изявление на адвокатската кантора Joseph Saveri, представляваща художниците.

Много художници се оплакаха, че ИИ инструментите за изобразително изкуство бълват изображения, които копират техните стилове. Някои арт инструменти с ИИ всъщност включват водния знак на Getty Images в графиките, които създават – това е много важно за интелектуалната собственост на Getty.

Има ли нарушения или не?

Вероятно това е само началото на правна битка. Генераторите на ИИ съдържание могат да заменят човешкия труд, като редица компании вече се обръщат именно към ИИ инструменти с цел евтина или безплатна алтернатива на създателите на съдържание. Изданието CNET, например, от месеци публикува статии, написани от ChatGPT (OpenAI, създателят на ChatGPT и генератора на изображения DALL-E-2, е избягвал дела досега).

Художниците се вглеждат в работата си и черпят непрестанно вдъхновение от интернет за създаване на нови произведения. Повтарянето и надграждането на колективни идеи е начинът, по който работи изкуството – това е напълно законно. Въпросът е дали ИИ генераторите за изобразително изкуство правят това или нарушават закона?

И двете страни дават добри аргументи. Когато искате да създадете цифрово съдържание, задавате конкретно съдържание, върху което алгоритъмът да направи ново произведение. Може да се счита, че отново се прилага методът за повтаряне и надграждане на идеи. От друга страна, тези ИИ инструменти използват работата на художниците по много по-директен начин. Чрез статистически анализ изкуството на други хора буквално се вграждат в алгоритъма. Предстои да разберем пред какви предизвикателства е изправена арт индустрията и дали все още художниците могат да се развиват кариерно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини