ИИ и роботизацията ще лишат от работа над 6 милиона застрахователи и финансисти

15
563

Зачестиха съобщенията за непрекъсната замяна на хората с алгоритми с елементи на изкуствен интелект и с роботи. Някои чиновници ще бъдат директно изместени от ИИ, а други ще напуснат, понеже не умеят да работят по новия начин. Експертите прогнозират, че съвсем скоро три от най-разпространените професии ще изчезнат напълно.

Заплахата от ИИ и роботизацията се разпространява във все повече области. Според думите на Маркос Лопес де Прадо, професор в Корнелския университет, към днешен ден в света вече са роботизирани 6,14 милиона работни места в застрахователната и финансовата сфера. Експертът направи това официално изявление по време на неговото изслушване в Конгреса на САЩ.

Де Прадо отбеляза, че не е задължително машините директно да вземат работата на много хора. Но редица служители ще трябва да си заминат, ако не могат да се адаптират към съвместната и паралелна работа с ИИ алгоритмите.

Bloomberg отбеляза, че хората вече се подготвят за последствията от внедряването на ИИ в банките и застрахователните дружества. Според Ребека Фендър, старши директор на Chartered Financial Analyst, 43% от финансовите аналитици вече очакват значителни промени в своята работа през следващите пет години.

Според Фендър, три са професиите, които напълно ще изчезнат след масовото внедряване на ИИ алгоритмите. Това са търговските агенти, трейдърите и анализаторите на ефективността.

Генералният директъор на Modern Markets Initiative Кирстен Вегнер отбеляза, че на ръководителите на финансовите институции е много по-изгодно да стимулират ИИ и роботизацията, отколкото да се опитват да я забавят.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
11 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тромбон
тромбон

Това е прекрасна новина!!!

SLAYER
SLAYER

Не виждам защо е тази радост.
Кораба потъва и всички сме на него. Бъдещите поколения няма да има какво да работят и ще бъдат роби на технологичните компании. Ще се „радват“ на ББД подхвърлен от същите тия компании.
Но като едни истински българи с традиции, нека се порадваме на това, че апартамента на комшията гори нищо, че нашия е следващия.

Пешо космонавта
Пешо космонавта

SLAYER, само аз ли не виждам негативното в това, че на бъдещите поколения няма да им се налага да рОботят ежедневно, а ще получават ББД, за да правят това, която наистина им доставя удоволствие.
Боже, колко лошо. Как ли ще преживеят липсата от необходимост да се гърчат всекидневно, а ще трябва да живеят с някакви си пари дадени им от държавата без да им се налага да правят каквото и да е…

SLAYER
SLAYER

Защо мислиш, че ще получават толкова колкото им трябва? Може да получават абсолютния минимум.

Пешо космонавта
Пешо космонавта

Защото според това, което съм чел, идеята на ББД е сумата да е достатъчна за достоен начин на живот. Това означава да ти стигат за ядене, отопление, транспорт и за някоя друга дрешка – нещо без което не можеш. Всичко друго като – цигари, заведения, почивки и т.н. се считат за лукс и според мен са си точно такива. Те не са ти необходими, за да преживееш. Ако искаш лукс, трябва да се постараеш да го имаш – обучение и допълнителна квалификация, за да можеш да бъдеш полезен на обществото и да дадеш нещо. Когато дадеш повече – тогава и… Виж още »

SLAYER
SLAYER

Горе долу говорим за едно и също. Но не на всички им стига „достоен начин на живот“. Аз искам да мога да пътувам и да се забавлявам. Обаче когато усъвършенстван ИИ окупира всички професии няма да имам тази възможност.
По твоя критерии „достоен начин на живот“ имат затворниците. Не работят, на топло са и са нахранени. Явно на там се стремят някой хора.
ИИ вземе ли напълно една професия ще вземат всички. А ние ще сме роби.

pix3l
pix3l

България не е заплашена. Тук идиотите са мнозинство, така че, AI не може да навлезе.

SLAYER
SLAYER

Именно за това няма да е никакъв проблем да навлезе. Когато това започне няма да има кой да застане и да го спре. Защото няма да се застъпим един за друг. Ще се радваме, че магазинерите и застрахователите са заменени от ИИ. Когато дойде нашия ред и на нас ще ни се радват. Няма значение в коя сфера работим то е общовалидно за всички. Няма професия която да не може да се замени от робот с усъвършенстван ИИ. Щом човек може да го прави ще може и машина. Може да не е сега. Може да е след 50 години. Но… Виж още »

Efix
Efix

Моя ИИ играе по-добре на рулетката „Уолстрийт“ от твоя!

пипи
пипи

И ĸaĸвo мy e лoшoтo? Hямa дa имa пpoдaжни ĸopyмпиpaни: cъдии, пpoĸypopи, пoлицaи, oбщинapи, бaнĸepи, финaнcиcти, зacтpaxoвaтeли…Щe ce ocвoбoди pecypc ĸoитo мoжe дa ce нacoчи ĸъм нeщo гpaдивнo, a нe дa глeдa caмo дa cи нaпълни джoбa. ИИ нe мoжeш дa гo зaплaшиш или пoдĸyпиш, cмятaй ĸaĸ щe cпaзвa и пpилaгa зaĸoнa.

Вижте повече: https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%b8%d0%b8-%d0%b8-%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%bb%d0%b8%d1%88%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%bd-324677.html

SLAYER
SLAYER

А вариант някой да манипулира ИИ има ли? Влиза човек сменя му инструкциите и готово. Ще изглежда, че решението е взето от ИИ но няма да е.
Правилно си сложил многоточието защото списъка от професии, които могат да се заменят от усъвършенстван ИИ е безкраен. В него влизат художници, певци, актьори, спортисти и абсолютно всичко което се сетиш.

пипи
пипи

Сигурно няма начин да се защити? И Блокчейн може да се ползва, ще се знае кой е бърникал. Може публичен да е кода за да няма задни вратички.

SLAYER
SLAYER

С това съм съгласен.

Алекс
Алекс

Не става така, ИИ за това е ИИ а не прост алгоритъм защото самостоятелно взима решения. За в бъдеще не знам, но за момента програмистте не могат да манипулират критерии на съзнанието на ИИ. Обучават ги на принципа на ускорена еволюция – от основната програма се разклоняват милиони варианти на ИИ и чрез подбор на резултатите се отсяват най-полезните. Никой обаче не знае защо ИИ постъпва по един или друг начин, та да го коригира.

SLAYER
SLAYER

Ето още нещо което не е напълно ясно. Значи някой трябва да реши дали ИИ е взел правилното решение. А да се вярва сляпо на ИИ може да звучи параноично, но – Скайнет.