Преди година стартира Project Maven – инициатива на американските военни за използване на изкуствен интелект, създаден от Google, за анализ на видео данни. А към днешен ден, почти всички разузнавателни мисии се съобразяват с възможностите на новите алгоритми. Информацията е на Space News.

Това е съвсем нов подход, променящ работата на военните и на разузнаването, заяви директорът на Националната агенция за геопространствено разузнаване (NGA) Джъстин Пул (Justin Poole). Той счита, че това не са просто технически промени, свързани с въвеждането на ИИ, а по съвсем друг начин трябва да започнат да работят всички чиновници.

Проектът Maven бе високо оценен във военните среди. Софтуерът от нов тип даде възможност само за няколко минути да бъдат предоставени необходимите данни на разузнаването. Преди това, за същата работа бяха необходими няколко дни работа на аналитиците. Към днешен ден разузнаването се провежда едва ли не в реално време. Военните харесаха работата с ИИ и сега почти във всяко поделение има хардуер и софтуер, използващ изкуствен интелект. Добавят се сензори от нов тип, в небето има все повече дронове и качеството на информацията, получавана от тях, както и от военните сателити, непрекъснато расте.

NGA прие плана на трите А – automation, augmentation, AI. На базата на тези три понятия ще се изгражда по-нататъшната работа на Агенцията. По-малко монотонен човешки труд – повече алгоритми“ – каза още Джъстин Пул.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари