fbpx
24.7 C
София

ИИ откри връзка между Общата теория на относителността и търсенето на нови планети

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През 1936 година Алберт Айнщайн използва създадената от самия него Обща теория на относителността, за да покаже по какъв начин светлината на далечна звезда се изкривява под въздействието на силната гравитация от по-близък до наблюдателя масивен космически обект. В този случай източникът на излъчването може да се превърне в няколко светлинни точки или в светлинен пръстен, като този ефект получи името Пръстенът на Айнщайн-Хволсън.

Но когато изследваният обект е на преден план и е звезда с планета, то светлинната крива се усложнява. Нещо повече, ако там има няколко планети, кривата на светлината става още по-сложна. На този етап астрономите се принуждават да опростят математическите пресмятания, жертвайки детайлността на картината.

Нов ИИ алгоритъм, обучен с астрономични данни, откри връзка между двата основни вида отслабване на светлината при интерпретирането на гравитационното линзиране. Новият изкуствен интелект успя да докаже, че тези две теории са частни случаи на по-широка, но все още непълна теория.

„Създаденият и обучен от нас ИИ алгоритъм ни даде възможност да открием нещо съвсем ново и фундаментално в уравненията, които описват релативисткия ефект на изкривяването на светлината не от едно, а от две масивни тела“ – каза професор Джошуа Блъм, един от авторите на научната статия, публикувана в arXiv.org.

Според него, това е първият случай, когато ИИ е дал теоретичен принос в математиката и астрономията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини