fbpx
12.8 C
София

ИИ предсказва съдебните решения в делата по нарушение на човешките права

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.
Специалисти от Пенсилванския и Шефилдския университети създадоха нова слаба форма на изкуствен интелект, който може да предсказва решенията на Европейския съд по правата на човека (European Court of Human Rights, ECHR) с точност 79%. Системата предсказва съдебните решения след запознаване с материалите по делото и на базата на тези данни новият ИИ прави своите изводи. Подробностите от научната работа бяха публикувани в списанието PeerJ Computer Science.

Ние не считаме, че ИИ може да замени съдиите или юристите, но мислим, че те биха намерили нашата система за полезна, понеже ИИ може бързо да определи характеристиките на делото, които преди всичко ще допринесат за издаването на окончателна присъда. Нашата компютърна система може да бъде ценен инструмент за разкриването на дела, които нарушават Европейската конвенция за правата на човека“ – каза ръководителят на проекта Николас Алетрас (Nikolaos Aletras).

echr-1

При обучението, изкуственият интелект се е „запознал“ с 584 постановления на съда по ECHR съдебни искове. Анализирайки текстовете, ИИ издава собствено решение, дали има нарушение или не. При анализа на материала, компютърът използва и редица прецеденти, анализирал е всяко конкретно дело. Сега компютърната система предсказва решенията на съда, използвай същите документи, които се представят на съдиите.

Създателите на този ИИ допълват, че той може да стане много по-ефективен, ако се запознае и с документите, които не са разглеждани от съда и не са официално публикувани.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини