fbpx
0.3 C
София

ИИ се нуждае от сън и почивка, наподобявайки естествения интелект

Най-четени

Изкуственият интелект, проектиран да наподобява естествения човешки интелект, може да изисква периоди на почивка от работа, подобни на тези, необходими на биологичните мозъци.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в САЩ откриха, че невронните мрежи извличат редица ползи и функционират по-производително, след като са преминали през състояние, което определят като „еквивалент на почивка за лека нощ“, което ще рече изкуствен аналог на съня, който всички ние познаваме.

„Бяхме очаровани от перспективата да тренираме невроморфон процесор по начин, аналогичен на този, по който хората и други биологични системи се учат от средата си по време на детското си развитие“, казва Йекин Уоткинс, компютърен специалист от Лос Аламос.

Откритието е направено от екипа изследователи, докато са работили върху модел за обучение на изкуствения интелект, който да имитира поведението на хората, когато се научават да виждат и да се ориентират в пространството чрез зрението си.

По време на работата, учените с изненада забелязват, че изкуственият интелект става нестабилен по време на дълги периоди на продължително обучение, като започва да допуска грешки и разкрива речниковите дефиниции на думи, за които не е имал предходни примери, с които да ги сравнява.

При излагане на състояние, подобно на това, което човешкият мозък изпитва по време на сън, се оказва, че стабилността на невронната мрежа се възстановява.

На 14 юни е представен научен доклад, в който подробно са описани направените изследвания.

„Въпросът за това кога системите за обучение стават нестабилни, възниква само при опит да се използват биологично реалистични, невроморфни процесори или при опит да се разбере самата биология“, казва Гарет Кениън, компютърен учен от Лос Аламос и съавтор на изследването.

„По-голямата част от експертите, които работят с машинното обучение, задълбоченото анализиране на данни и изследователската дейност с ИИ никога не срещат този проблем, тъй като в много от изкуствените системи, които изучават, имат лукса да извършват действия, които съдържат големи математически операции, натоварването от които има ефекта да регулира цялостната динамика на системата.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини