ИИ ще ни помага да разбираме езика на животните

1
371

С помощта на съвременните алгоритми учените могат да разшифроват езици, на които никой не говори от много години. Но същите тези принципи и нови технологии могат да се използват, за да разберем как общуват животните.

Днешните алгоритми с елементи на изкуствен интелект много добре разбират човешкия език. С тяхна помощ бяха разшифровани мъртви езици, на които никой не говори от хиляди години. Така например, наскоро специалистите на Google и на Масачузетския технологичен институт успешно използваха ИИ за изучаване на критската линейна писменост Б и угаритската писменост.

В основата на подобни изследвания е анализът на наличните текстове. Алгоритъмът определя доколко често се срещат определени думи и изгражда системата на взаимоотношения между тях във векторното пространство.

Редица понятия могат да бъдат представени като суми от векторите на други думи. Пример за подобен вектор е Кралица = Крал – Мъж + Жена. Съответно, изреченията се описват във вид на комплект от голям брой подобни вектори.

Предполага се, че същите правила важат и при общуването на животните и за анализа на техния език могат да се използват същите алгоритми, които бяха използвани и за разгадаването на древните езици.

Идеята за „език на животните“ може да изглежда наивна, но високоорганизираните същества като китовете и слоновете без съмнение имат способности за ограничено логическо мислене. Навярно ИИ един ден ще ни помогне да разберем за какво си говорят животните и дори да се присъединим към техните разговори.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

A на жените, кога? 🙂