Икономиката замръзна в очакване на последствията от втората вълна на COVID-19

2
605

Втората вълна от новия коронавирус е вече тук – за това от няколко седмици съвсем открито говорят говорят лекарите и политиците. Първите отново търсят свободни места и легла в болниците, а вторите обмислят как да защитят хората без да сринат икономиката, която бе много зле ударена от първата вълна на COVID-19. Търсенето на необходимия баланс между ограниченията за бизнеса и безопасността на гражданите, при неверни преценки може да бъде фатално. Повечето учени са на мнение, че втората вълна от коронавируса може да се окаже по сурова, но светът ще я преживее по-спокойно.

30,1 милиона пострадали в САЩ

За борсовия пазар на САЩ месец октомври приключи с най-големия спад в акциите считано от март. Причината бе не само новия коронавирус – Nasdaq индексът падна с 5,5% малко преди началото на президентските избори в САЩ. Все още не се знае със сигурност кой ще бъде новият стопанин на Белия дом и тази неопределеност оказва твърде депресиращо влияние на борсите,

Да се вгледаме в общата ситуация. Виждаме че на икономиката на САЩ очевидно е тежко засегната, и това въпреки колосалните мерки за поддържане на бизнеса и на хората. Към днешен ден 21 милиона души са официално регистрирани като безработни и не се трудят заради новия коронавирус. Други 9,1 милиона души си запазиха работата, но са с намалени заплати и/или намален работен ден. В крайна сметка 30,1 милиона американци директно са засегнати от пандемията от гледна точка на трудовата дейност. Тези данни бяха публикувани от Хайди Ширхолц от некомерсиалния Институт за икономическа политика на САЩ. Изчисленията показват, че досега COVID-19 е нанесъл на американската икономика сходни щети в сравнение с времената на Великата депресия.

Бизнесът е срещу карантината

В Европа ситуацията също не е добра. Особено зле са нещата там, където икономиката е още далеч от възстановяване след първата вълна на коронавируса. Тъкмо всичко започна да се връща към нормалното – отвориха се границите, услугите и туризмът показаха признаци на живот, и обстановката рязко се влоши заради втората вълна на COVID-19.

През пролетта пострадаха редица бизнеси от най-различни сфери, като това стана не непосредствено заради пандемията от новия коронавирус (да кажем, че са се разболели работниците и служителите), а от наложените ограничителни мерки. Сега европейските предприятия се опасяват, че правителствата отново ще въведеат всеобща карантина, която отново ще принуди много предприятия да спрат или да замразят своето производството.

Така например генералният директор на френската корпорация по производство на строителни материали Saint-Gobain Шиер Андре де Шаландар в разговор с Financial Times отбеляза:

‘Надявам се, че в случай на силна втора вълна от новия коронавирус, правителствата ще реагират по-правилно. Ние не искаме повторение на ситуацията от април и май, ние просто не можем да си позволим това’.

Опасенията на топ-мениджъра могат да бъдат разбрани: през второто тримесечие на тази година продажбите на корпорацията са се сринали с 19%.

От друга страна, френският бизнес постъпи твърде неочаквано. Две трети от компаниите не пожелаха да се обърнат към правителството за предложената от него финансова помощ. Според направеното изследване, през месец август 76% от ръководителите на компаниите са били готови да наемат нови работници и служители, и да направят нови инвестиции. Но този оптимизъм се запази само до втората вълна. Завръщането на COVID-19 отново издърпа килима изпод краката и засега никой не знае колко време ще отнеме излизането от втората вълна на заразата, каква вреда ще нанесе тя и колко ще се срине икономиката.

На ресторантите отново не им провървя

Ресторантският и хотелският бизнес все още са в състояние на неопределеност. В тези сфери рядко остават ресурси, които да поддържат тези бизнеси в продължение на месеци. Който успя бързо се преориентира и да предлага храна за вкъщи, успя да реализира някакъв оборот. Но ресторантите, баровете и кафетата, на които бе разрешено да отворят през лятото, сега отново са под ограничения. Ръководителят на Европейската асоциация за ресторанти, барове и кафета Hotrec отбеляза, че самият вид на затворените заведения оказва на хората твърде отрицателно влияние. За всички това е демонстрация, че обикновеният удобен живот го няма.

Интересно и ситуацията в Нидерландия. Там собствениците на 30 ресторанта и барове възнамеряват чрез съда да накарат правителството да направи промени в условията на работа в периода на пандемията. Засега властите разрешават на тези заведения да работят като предлагат единствено храна за навън и потребителите не могат да ги посещават. Стопаните на тези заведения не са съгласни с тези мерки: според официалните данни, кафетата, баровете и ресторантите са допринесли едва с 1,8% от всеобщото заразяване с COVID-19. Тоест при съблюдаване на социалната дистанция по време на сервирането и когато персоналът работи с маски, заведенията също могат да работят.

Притежателят на ресторант в Нидерландия дори е поставил камери, които показват, че социалната дистанция се спазва, а персоналът спазва всички изисквания. Но кой знае защо заведенията са затворени за посетители. Собствениците на барове и ресторанти искат да се работи по нов начин, искат финансова помощ от властите и отсрочване на плащанията към банките.


Финансовите експерти пресметнаха че спадът на брутният световен продукт тази година ще бъде около 4,9%, но ако вземем за база второто тримесечие, ситуацията е много по-зле. Така например в Индия спадът е 20%. Годишният спад на БВП в Испания, Италия и Франция е около 12,5%,  а в Германия – 7,8%. Великобритания регистрира известен ръст на брутния вътрешен продукт след силния спад, но тази позитивна тенденция започна да се забавя: така например, през месец юли ръстът спрямо предишния месец бе 6,4%, а през август едва 2,1%. Но положителната динамика в тази ситуация е нещо много добро.

Според сегашните прогнози, завръщането към икономическите показатели от 2019 година ще стане не по-рано от 2022-ра. Няма как да се направят конкретни прогнози, понеже не се знае какви ще бъдат последствията от втората вълна на COVID-19. Финансовите показатели ще започнат да се покачват едва през следващата година.

2.6 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари