Илън Мъск дава награда от $100 милиона за създаването на нова технология за борба с вредните емисии

31
2881

Глобалният климат продължава да се влошава поради използването на изкопаеми горива. Към днешен ден Илън Мъск е най-богатият човек на планетата, но за разлика от другите милиардери Досега не бе участвал в благотворителни акции.

Преди няколко часа генералният директор на Tesla и SpaceX учуди всички с обещанието си да подари 100 милиона долара за създаването на нова и ефективна технология за борба с вредните емисии. Мъск ще даде тази солидна награда на победителя в конкурса за създаването на новата екотехнология.

Засега няма никакви подробности за предстоящия конкурс, като се очаква всичко да бъде съобщено следващата седмица. Това не е първият път, когато обществеността е помолена за помощ с цел създаване на нова технология за борба с вредните емисии. Да напомним, че през 2018 година компанията X-Prize проведе аналогичен конкурс с награден фонд 20 милиона щатски долара, които бяха разпределени между финалистите.

Мъск уточни, че новата технология трябва да улавя въглерода от атмосферния въздух на нашата планета. Тази технология трябва да може и да премахва излишния въглерод от отделни територии, които са в критично състояние заради глобалното затопляне и високото ниво на въглероден диоксид във въздуха.

Да отбележим, че наскоро EFPL разработи система за улавяне на изгорелите газове на транспортните средства, която преобразува 90% от вредните емисии на автомобилите във въглероден диоксид в течно състояние, а учените от Оксфорд измислиха как от това вещество да направят ракетно гориво. Но това е твърде скъп процес.

Ето че днес Илън Мъск обяви, че е готов да даде една от най-големите награди, която може да стане сериозни инвестиция в борбата с въглеродния диоксид.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
31 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари