През септември миналата година Илън Мъск разкри подробности „тайната“ компания за разработване на мозъчни импланти Neuralink, на която е основател. В последното си интервю в подкаст с журналиста Джо Роган от The Joe Rogan Experience, Мъск обясни, че очаква имплантите да са готови до 2021 г. Така визионерската му мечта да свърже човешки мозък с изкуствен интелект е на път да бъде реализирана, като компанията ще започне да провежда реални тестове върху хора.

До момента, мозъчните импланти все още не са изпитани върху човек, но Мъск е обнадежден, че Neuralink ще започне реални тестове в доброволци през следващите няколко месеца. През февруари, Илън Мъск информира обществеността чрез своя профил в Twitter, че първоначалният дизайн на мозъчния чип е бил подобрен и работата по него продължава.

Невро чипът е голям 2,5 см, което е приблизително колкото екрана на един Apple Watch. Първоначалният замисъл е мозъчният имплант да възстановява загубени или увредени нервни връзки в мозъчната кора, причинени от различни травми, състояния по рождение или заболявания. Едно от най-големите очаквания към първите чипове на Neuralink е те да успеят за възстановяват неврологичното и психично функциониране на хора с Алцхаймер. Плановете на Мъск обаче далеч не се ограничават до тук (да не забравяме, че това е милиардерът, който иска да изпрати хора да колонизират Марс), като Илън смята, че имплантът ще промени изцяло начина, по който хората общуват и взаимодействат помежду си и е категоричен, че риска от отхвърляне е много малък.

Имплантите ще бъдат свързани с мозъка чрез отстраняване на малка част от черепа (около 2 см), след което специално обучен неврохирург робот ще вкара електродите в мозъка и ще свърже части от него с импланта. След процедурата, разрезите се зашиват и остава малък, почти незабележим белег. Звучи ли вече като един от епизодите на гротескно плашещия сериал Black Mirror (Черното огледало) ?

Възхитен от вече постигнатите резултати, Илън Мъск има дългосрочна стратегия в следващите 25 години да направи възможно създаването на „изцяло дигитализиран мозъчен интерфейс“, който ще бъде резултат от колаборацията между човешкия мозък и изкуствения интелект. Една от дългосрочните цели е и възможността за двупосочно подаване на данни между човешкия мозък и облака. В допълнение, милиардерът казва, че в началото импланитте ще се продават на високи цени и малцина ще могат да си позволят процедурата, но в бъдеще очаква стойността им да стане по-ниска от тази на бюджетен смартфон днес.

В допълнение, Мъск каза, че компанията му няма за цел да превръща хората в киборзи и според него в момента сме такива – предвид колко обвързано е нашето съществуване с електронните устройства.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари