fbpx
1.8 C
София

Илън Мъск за първи път показа технологиите на Neuralink за съединяване на мозъка с компютър

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

„Тайният“ стартъп Neuralink на Илън Мъск, работещ върху съвместната работа на човешки мозък и изкуствен интелект, за първи път показа своите технологии. По време на специалната презентация бяха представени нишки за четене на информация от мозъка, робот за имплантиране на тези специализирани нишки в черепа, като и лабораторна мишка.

Стартъпът Neuralink, създаден през 2017 година от милиардера Илън Мъск (№40 в глобалния рейтинг на Forbes с финансово състояние $20,2 милиарда) оттогава не споделя никаква информация и затова бе счетен за секретен. Но сега Илън Мъск за първи път разкрива своите разработки в тази област по време на специалната презентация в Сан Франциско.

Основната цел на Neuralink е имплантирането на специализирани чипове на парализирани хора, които да започнат да използват днешните компютри и телефони, при това с по-малка вреда за мозъка в сравнение със сега съществуващите методи. Идеята на Neuralink е след подобна интервенция хората да могат със силата на мисълта си да „пишат“ текстови съобщения, да сърфират в интернет и т.н.

В далечна перспектива Neuralink счита, че милиони хора ще поискат кибернетично усъвършенстване на своите организми и да получат възможност с помощта на имплантираните чипове да обменят „цифрови мисли“ или например да зареждат в мозъка непознат чужд език. По време на презентацията Мъск каза:

„Това звучи доста странно, но в крайна сметка ние ще постигнем симбиозата с изкуствения интелект. Това съвсем не е задължително и всеки може да реши нещо друго. Но считам, че това е нещо наистина важно в мащабите на нашата цивилизация“.

Илън Мъск направи важното уточнение, че процесът за създаване на действително безопасен мозъчен интерфейс ще отнеме много време.

Какво показаха по време на презентацията

Neuralink е разработила специализирани нишки с дебелина от 4 до 6 микрона, които са значително по-тънки от човешкия косъм. Този размер намалява рисковете за увреждане на мозъка при имплантирането. „Нишките“ имат вградени електроди, които след имплантацията извършват непрекъснат мониторинг на активността на мозъка и прехвърлят данните в неголямо устройство поставено зад ухото. Това устройство от своя страна прехвърля тези данни към компютърна система.

Neuralink е разработила неврохирургичен робот, който за една минута вгражда шест от специалните нишки в мозъка. Роботът използва висококачествена оптика, с която не се засягат кръвоносни съдове и рязко се намалява риска от възникването на възпалителни реакции.

Имплантите ще се поставят чрез четири 8 мм отвора в черепите на пациентите. Засега се използва пробиване на тези отвори, но в бъдеще ще се използва лазер и няма да се налага използването на упойка.

Neuralink обяви, че е провела 19 операции с лабораторни мишки, като в 87% от случаите електронните нишки са поставени успешно. По време на презентацията компанията показа една от лабораторните мишки с USB Type-C порт на главата си, чрез който се прехвърлят данните за мозъчната активност на животното. Neuralink заяви, че е успяла да постигне 10 пъти по-висока скорост за предаване на информацията в сравнение с постигнатото досега от други компании. Bloomberg Businessweek публикува непотвърдена информация, че Neuralink е започнала да тества своите технологии и на примати, но по време на презентацията нищо не бе казано за провеждането на подобни експерименти.

Още следващата година Neuralink възнамерява да започне клиничните изпитания на хора. Преди това компанията трябва да получи специалното разрешение на управлението за контрол на продуктите и лекарствата на САЩ.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини