Илън Мъск за първи път показа технологиите на Neuralink за съединяване на мозъка с компютър

11
1618

„Тайният“ стартъп Neuralink на Илън Мъск, работещ върху съвместната работа на човешки мозък и изкуствен интелект, за първи път показа своите технологии. По време на специалната презентация бяха представени нишки за четене на информация от мозъка, робот за имплантиране на тези специализирани нишки в черепа, като и лабораторна мишка.

Стартъпът Neuralink, създаден през 2017 година от милиардера Илън Мъск (№40 в глобалния рейтинг на Forbes с финансово състояние $20,2 милиарда) оттогава не споделя никаква информация и затова бе счетен за секретен. Но сега Илън Мъск за първи път разкрива своите разработки в тази област по време на специалната презентация в Сан Франциско.

Основната цел на Neuralink е имплантирането на специализирани чипове на парализирани хора, които да започнат да използват днешните компютри и телефони, при това с по-малка вреда за мозъка в сравнение със сега съществуващите методи. Идеята на Neuralink е след подобна интервенция хората да могат със силата на мисълта си да „пишат“ текстови съобщения, да сърфират в интернет и т.н.

В далечна перспектива Neuralink счита, че милиони хора ще поискат кибернетично усъвършенстване на своите организми и да получат възможност с помощта на имплантираните чипове да обменят „цифрови мисли“ или например да зареждат в мозъка непознат чужд език. По време на презентацията Мъск каза:

„Това звучи доста странно, но в крайна сметка ние ще постигнем симбиозата с изкуствения интелект. Това съвсем не е задължително и всеки може да реши нещо друго. Но считам, че това е нещо наистина важно в мащабите на нашата цивилизация“.

Илън Мъск направи важното уточнение, че процесът за създаване на действително безопасен мозъчен интерфейс ще отнеме много време.

Какво показаха по време на презентацията

Neuralink е разработила специализирани нишки с дебелина от 4 до 6 микрона, които са значително по-тънки от човешкия косъм. Този размер намалява рисковете за увреждане на мозъка при имплантирането. „Нишките“ имат вградени електроди, които след имплантацията извършват непрекъснат мониторинг на активността на мозъка и прехвърлят данните в неголямо устройство поставено зад ухото. Това устройство от своя страна прехвърля тези данни към компютърна система.

Neuralink е разработила неврохирургичен робот, който за една минута вгражда шест от специалните нишки в мозъка. Роботът използва висококачествена оптика, с която не се засягат кръвоносни съдове и рязко се намалява риска от възникването на възпалителни реакции.

Имплантите ще се поставят чрез четири 8 мм отвора в черепите на пациентите. Засега се използва пробиване на тези отвори, но в бъдеще ще се използва лазер и няма да се налага използването на упойка.

Neuralink обяви, че е провела 19 операции с лабораторни мишки, като в 87% от случаите електронните нишки са поставени успешно. По време на презентацията компанията показа една от лабораторните мишки с USB Type-C порт на главата си, чрез който се прехвърлят данните за мозъчната активност на животното. Neuralink заяви, че е успяла да постигне 10 пъти по-висока скорост за предаване на информацията в сравнение с постигнатото досега от други компании. Bloomberg Businessweek публикува непотвърдена информация, че Neuralink е започнала да тества своите технологии и на примати, но по време на презентацията нищо не бе казано за провеждането на подобни експерименти.

Още следващата година Neuralink възнамерява да започне клиничните изпитания на хора. Преди това компанията трябва да получи специалното разрешение на управлението за контрол на продуктите и лекарствата на САЩ.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
5 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Браво на Мъск! Един ден ще стане възможно директно качване на знания в мозъка от цифровизирани книги, прехвърляне на цялото съзнание на флашка или ъпгрейдване на възможностите на мозъка. Този човек е велик.

bla bla
bla bla

Мхм също така да ти прехвърлят цялото знание и да ти го презапишат с нещо друго…

Атанас
Атанас

Добре, ако това стане възможно, то тогава и на най-простия могат да му „заредят“ всички познания. Това значи, че всички хора ще са еднакви (или поне еднакво умни). Тогава всеки ще иска да е началник, а не бачкатор. Май последствията за цивилизацията ще са разтърсващи…

Клон
Клон

@Атанас
Могат, но и в момента могат да дадат на най-бедния скъпа кола, скъп телефон, къща, ноооо не става така. Дай 10 бона и ще знаеш PHP…примерно..

U2FsaWY=
U2FsaWY=

Давай Мъск!

Micr0
Micr0

Sword art online скоро 😀

pedro
pedro

„дебелина от 4 до 6 мм, които са значително по-тънки от човешкия косъм“, Десподов, айде изкарай едно вечерно училище ве, поне на математиката и граматиката присъствай!

Даниел Десподов
Даниел Десподов

Коригирано, благодаря

Дим
Дим

То и сега сме си овце , ама не им стига.
Искат роботи ,за да могат да ни хакват. Пълен контрол. Нищо чудно и тая щуротия да вземе да стане.

Dave
Dave

„Искат роботи ,за да могат да ни хакват. “ – кой ги иска тия роботи бе? извънземните ли? хахахаха

goro
goro

USB мишка 😄