Илън Мъск за симулатора на реалността в която живеем, за политическата система на Марс и бъдещите автомобили на Apple

0
19

На 1-ви юни Илън Мъск взе участие в Code Conference – една от най-мащабните конференции в IT сферата. Той засегна няколко интересни теми и отговори на въпроси от страна на публиката и на водещите Уолт Мосбърг и Кара Суишър.

 

Tesla Model 3
Въпреки че имаше забавяния при излизането на предишните електромобили на Tesla Motors, новата Model 3 с цена $35 000 ще излезе през 2017 година в обещания срок. Проектът на този електромобил ще бъде завършен след 6 седмици. „Почти цялата работа по проектирането на Model 3 е вече завършена и възнамеряваме да приключим с проектантската работа след 6 седмици“.

 

Мъск каза, че една от причините за забавянето на Model X е било високомерието: „Специалистите искаха да внедрят прекалено много нови технологии в един единствен модел. Продажбите на Model X започнаха по-късно главно заради шарнирното съединение на вратите тип „Крила на сокол“.

 

При Model 3, някои от най-смелите иновации ще бъдат отложени за по-късно. Мъск каза, че големият анонс на Model 3 ще се състои в края на 2016 година и че са подадени над 400 000 предварителни поръчки с внесено капаро за закупуване на този електромобил.

Конкуренцията с автомобилите на Google и Apple
Мъск внимателно следи конкуренцията, но счита, че Google не е автомобилна компания и едва ли ще представи свой автомобил на пазара. Илън Мъск счита, че бизнес-моделът на Google предполага лицензиране на най-новите технологии на други компании, подобно на Android.

Apple е съвсем друга работа и разработва свой електромобил в европейски научно-технически център и конкуренцията с Tesla ще бъде по-пряка.

В същото време Мъск е на мнение, че Apple изобщо няма необходимата инфраструктура за производство на автомобили. „Не мисля, че могат да започнат каквото и да е производство на автомобили преди 2020 година. Това е вече една изпусната възможност“.

Изкуственият интелект
И по-рано Мъск изказваше своите опасения по повод прекаленото развитие на ИИ. Сега той каза, че е обезпокоен само от една единствена компания, която работи в тази област, но не пожела да назове името и.

 

В изказването си Мъск още веднъж напомни причините за създаването на некомерсиалната фондация Open AI. Тя трябва да защити хората и да се противопостави на ИИ, който може да бъде опасен в ръцете на корпорации, които съществуват само за да реализират печалби. „Ние се опитваме да увеличим вероятността бъдещето да бъде добро“.

Киборги
„Ние вече сме киборги“ – каза Мъск. „Частична версия на нашата личност вече се намира онлайн благодарение на електронните писма, социалните медии и други подобни. Благодарение на съвременните технологии днешният човек има повече възможности, отколкото президентът на САЩ имаше преди 20 година. Можем да получим отговора на всеки въпрос, можем да организираме видеоконференция с когото пожелаем и на всяко място. Можем да изпращаме съобщения на милиони хора едновременно. И това е само началото“.

Единственото ограничение, което сдържа развитието на хората-киборги е ограничения по скорост интерфейс за общуване с машината, тоест мозък-компютър. Ако човекът не успее да преодолее това ограничение , то ще попадне в силна зависимост от ИИ. „Темповете на развитие на ИИ са толкова големи, че ние бързо ще останем назад. Твърде назад“. Според Мъск разликата може да се окаже колосална. Хората могат да станат нещо като домашни любимци на изкуствения интелект, който да изпълнява техните желания. Но това може да стане само при благоприятно развитие на събитията.

Единственият изход е да се намери начин за включване на хората към ИИ чрез мозъчен интерфейс.

Симулаторът на реалността
Илън Мъск спомена за заплахата от ядрена война или катаклизъм, който ще унищожи човечеството и всичко живо. „В този случай, единствената надежда е, че живеем с симулатор, който не се различава от реалността и може да бъде рестартиран“. По този начин Мъск подчерта, че ако игрите и виртуалната реалност продължат да се развиват с подобни темпове, то скоро игрите няма да се различават от реалността.

Мъск в космоса
На въпроса, дали е бил в космоса и дали не иска полети някъде Мъск каза, че ще след 4-5 години ще излезе в орбита около Земята.

Колонията на Марс
Илън Мъск отделя много време върху проекта за марсианска колония и сподели своето мнение за това, какво трябва да бъде обществото на втората планета на човешката раса.

Мъск счита, че най-вероятната форма на управление на Марс ще бъде пряката демокрация, а не представителната, каквато е сега. По различните въпроси хората ще гласуват пряко и няма да прехвърлят решенията върху депутати. Мъск счита, че тази форма на управление е по-добра, понеже изключва корупцията.

Мъск предложи идеята за намаляване „инерцията на законодателството“ – отмяната на един закон да бъде по-лесна отколкото неговото приемане. Ако за приемането на един закон са необходими 60% от гласовете на хората, то за неговата отмяна (ако се е оказал лош) да са достатъчни само 40%. Освен това, всеки нов закон трябва да има дата, на която той спира да действа и трябва да се гласува още веднъж, за неговото продължаване.

Запитан какво мисли за сегашния президент на САЩ Мъск каза че се опитва да стои настрани от тази ситуация и не счита това „за най-добрия момент от нашата демокрация“. Той отбеляза, че който и президент да дойде на власт, за щастие неговите пълномощия са ограничени от Конституцията и той не може да нанесе много голяма вреда.

Мъск се изказа негативно по повод извозването на хора до Марс с помощта на сегашните ракети Dragon. Според плановете, SpaceX ще може бързо, уверено и комфортно да изпрати хора на Марс през 2025 година. Дотогава има цели 8 години и не е необходимо безсмислено бързане.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за