Илън Мъск обича да прави прогнози. Неотдавна той спомена, че може би живеем в компютърна симулация, а Марс може да стане обитаем с помощта на атомна бомба.

Една от любимите теми на Мъск е изкуственият интелект. Американският милиардер от време на време предупреждава, че хората трябва да бъдат крайно внимателни с тази технология. А тази седмица Мъск отново заяви, че ИИ в крайна сметка ще унищожи човечеството – „предполагам, че рано или късно изкуственият интелект ще ни довърши„.

Милиардерът счита, че шансът за оцеляване на човешката цивилизация е минимален – едва 5-10%. При това, прословутото въстание на машините можем да очакваме още през следващото десетилетие.

Мъск е на мнение, че основната опасност се крие в това, че учените създават техника, която може самостоятелно да се учи, да се самоусъвършенства без участието на човека, да решава проблеми и да реагира. Но нито една машина не може да бъде обучена на емоции, да се ръководи от морала, да направи изключение, ако отсрещната страна се разкае. Човешките чувства не са за роботите и в това е основният проблем – никой не знае до какви умозаключения ще достигне машината. А това означава, че ИИ няма как да бъде контролиран и ще стане по-страшен от ядреното оръжие.

Особено безпокойство предизвиква в предприемача това, че днес само няколко компании усилено се занимават с разработки в сферата на ИИ. Като пример той посочва отдела Google Deepmind.

„Facebook, Google, Amazon, Apple – всички те знаят за вас толкова много. Изкуственият интелект, който ще бъде създаден в недрата на тези корпорации ще получи огромна власт над хората. А концентрацията на властта само на едно място винаги поражда огромни рискове“.

Само няколко души в Google контролират създаването на ИИ, без никакъв надзор отвън – това просто не е редно“

Преди време Мъск каза, че човечеството не може да спечели потенциалната битка с ИИ и ще остане далеч назад в развитието си.

„Ситуацията с изкуствения интелект малко се смекчава единствено от това, че ще бъдем толкова изостанали, че ще бъдем нещо като домашни животни за машините“.

Единственото позитивно решение на проблема Мъск вижда в непосредственото обединяване с компютрите, върху което работи в своята компания Neuralink. Невронните аксесоари ще дадат възможност на хората да еволюират заедно с машините, запазвайки лидерството в надпреварата с изкуствения интелект.

Въпреки апокалиптичните прогнози, Мъск е съгласен, че днес ИИ технологиите оказват на човечеството неоценима услуга: например при диагностицирането на рака и разпознаването на самоубийственото поведение. Тези разработки могат да подобрят качеството на живот на всеки човек, а изкуственият интелект няма нужда от забрана, а от регулиране.

„Аз нямам отговорите на всички въпроси и не крия това. Просто се опитвам да разбера, какво трябва да се предприеме за да има щастливо бъдеще. Ако имате предложения на тази тема, готов съм да ги изслушам“ – каза основателят и генерален директор на Tesla и SpaceX.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
11 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
16 Автори на коментарите
деду ВъсупупущъщъбъмовсерБатман Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

“Once men turned their thinking over to machines in the hope that this would set them free. But that only permitted other men with machines to enslave them.”

Франк Хърбърт, „Дюн“

Радо
Радо

mathur – толкова си малоумен , че даже не знаеш, че Илън е роден и израстнал в ЮАР….Тъп кравар си само ти и 1-та ти клетка на главата (не е ясно коя глава ) 🙂

mathur
mathur

радко тъпанар мангалски…тъп като бойко…

love2hate
love2hate

От кога пък Мъск е американец…

Калин
Калин

Науката стига границите си. Без ИИ, науката ще върви много бавно напред. Рисковете, да се ползва ИИ Мъск ги е изложил.

АхОх
АхОх

Науката не е стигнала границите си и ХОРАТА са тези които постоянно измислят все нови чудесии и медикаменти.
Я да се кефим на живота и аман от страхове 🙂

ROG
ROG

разгеле 🙂 нещо позитивно някой да напише.

Американец
Американец

Nein, nein, nein.

Калин
Калин

В момента правенето на наука е невъзможно без изчислителна машина (компютър). И докато компютърът просто бързо изпълнява зададените инструкциите, ИИ ще стига до заключения, които човек няма да е в състояни за адекватен период от време да провери, доколко са достоверни.
Така че от определен момент нататък хората ще трябва да се „доверим“ на заключенията на ИИ в сферата на науката. От този момент ситуацията ще стане интересна. 😀

Azhen
Azhen

Докато използваме едва 2-3% от мозъка си така ще е и макар с толкова успяваме да създадем толкова красиви и ужасяващи неща я си представете ако процентите са от 10 нагоре? Не можете , не можете защото мозъците ни просто не са способни на това колкото и да ни се иска .Дори филм като „Люси“ който показва точно това какво би станало ако използваме мозъците си на 100% не може да представи какво би било ,защото все пак е създаден от индивиди които ползват 2-3% само.

П.С Браво Калдата най-сетне добавихте бутон за редакция , толкова много ли искахме?

Светльо
Светльо

Това за процентите е изключително устойчив мит датиращ още отпреди стотина години, когато са правили първите изследвания на мозъка и понеже не са успели правилно да измерят активността му, са решили, че работи на по-малко от 5%. Ест, не може всеки неврон да е постоянно натоварен, тогава мозъка ще изпуши. А и няма смисъл. Иначе съм съгласен, че човека има скрити способности.

Калин
Калин

Както казва колегата, това за „2-3%“ е мит, а Люси е художествена измислица. Само в еволюценнен аспект е малко вероятно да се развие орган с такава ниска ефективност. А хората отдавна сме намогнали ограничението на мозъците ни – събираме се по групи, споделяме идеи, всеки се специализира в нещо, с което допринася за общото развитие. Мишката, която ползваш, както съм казвал – никой не знае как се прави. Хората, които работят на плантацията за кафе, знаят как се прави кафе за хората, които работят на нефтената прлатформа да вадят нефт, който пък се ползва от хората в рафинерията, за да… Виж още »

Американец
Американец

Неуспял в живота хейтър, който търси други причинители на собствените си неуспехи. Нито евреите, нито американците, нито ЕС, нито САЩ, нито масоните, нито илюминатите, нито гейовете са ти виновни, че си грозен, беден и прост.

ROG
ROG

Оставете го mathur… той е един самотен човек търсещ внимание чрез обиди и омраза 🙁

mathur
mathur

браво бе тъпо парче , не бях се сещал за подобни краварски доводи…Наистина българина като теб е Тъп И Прост….и това не е само мое мнение….

Пенчо
Пенчо

Като гледаме само твое тъпо мнение е малоумник такъв.

Алекс
Алекс

Не хранете трола колеги, и без това само това си търси.

Батман
Батман

Хаха.. тоя смотльо още ли обикаля да дава акъл ? Не е ли редно да се грижи за компанията си, която много скоро ще фалира ? Той за това така се е огледал в Марс и не знам си още къде, за да замъкне парите на хората, и да има да си чакате роудстъри, камиони, пикапи… и какво ли още не … ама ще има да си почакате :))))… както и за Модел 3, дето щеше да е за без пари има да чакат още около 399 700 човека.. хахахаха Ама докато има балъци да му се връзват … хаха..… Виж още »

мовсер
мовсер

„а Марс може да стане обитаем с помощта на атомна бомба.“ това какво е misleading title?

щъщъбъ
щъщъбъ

Хахахаха , като стана дума за мозъка , нали практически , той е ,,човекът“
тялото е просто обвивка. 🙂

пупу
пупу

Не, мозъка е част от тялото и той също е обвивка.