Големите IT компании изпратиха отворено писмо до ООН с искане за забрана на роботите убийци. Експертите се опасяват, че въоръжените роботи ще направят военните конфликти много по-мащабни и кървави, а по своето влияние на хода на войната са сравними с ядреното оръжие.

116 представителя на IT индустрията от 26 страни се подписаха под писмото, включително главата на Tesla и SpaceX Илън Мъск и съоснователят на лабораторията DeepMind Мустафа Сюлейман. Авторите на отвореното писмо искат ООН да въведе забрана за разработването и използването на бойни роботи.

Guardian съобщи, че ООН вече се е подготвила за обсъждане разпространението на автономните роботизирани оръжия, включително безпилотни танкове и дрони с оръжие. IT лидерите изпратиха своето писмо непосредствено преди началото на дискусията, за да предупредят ООН за възможните рискове.

Авторите на писмото се опасяват, че военните роботи ще задействат нова надпревара във въоръжаването – „Трета военна революция“. Според експертите, разпространението на военни роботи е съпоставимо с изобретяването на барута и ядреното оръжие. „Изобретяването на смъртоносно автономно оръжие ще направи военните конфликти бързи и мащабни. Роботите ще станат оръдие на терора и терористите рано или късно ще започнат да ги използват срещу невинните хора. Автономното оръжие може да бъде хакнато и неговият контрол да бъде поет от други“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари