Илън Мъск: „Късче пустиня в Аризона може да осигури слънчева енергия за цялата САЩ“

38
5947

Генералният директор на Tesla напомни за амбициите и възможностите на направлението за слънчева енергия на компанията. Според неговите пресмятания, участък ненужна земя с площ от 26 000 метра е достатъчен, за да осигури енергийните нужди на САЩ. Още „няколко квадрата“ ще заеме най-голямото и мощно в света хранилище на електрическа енергия.

Ръководителят на Tesla за пореден път повдигна темата за изграждането на огромна слънчева ферма, която може да осигури чиста енергия за цялата Северна Америка. В това туит общуване се включиха много хора, а Мъск припомни на Бил Гейтс неговото изказване и статия от 2011 година, в които основателят на Microsoft препоръчва развитието на ядрената енергетика.

Според пресмятанията на Илън Мъск, за осигуряването на САЩ със слънчева енергия е достатъчна една „Гигаферма“ с размер 100х100 мили, която да бъде изградена в някой пустинен район на Аризона, Юта, Тексас и на много други места. В своите разчети той е използвал информацията от изследването на UCL.

Tesla не е само предприятие за производство на електромобили, но има и отдел за разработване и продажба на слънчеви панели. Досега този отдел работеше само на загуба, но Мъск е уверен, че потенциалът на това направление е толкова голям, че може да донесе приходи и печалби далеч повече от продажбите на електромобили.

Мъск за първи път спомена за изграждането на Гигаферма за слънчева енергия през 2015 година, като тогава също спомена участък от 100х100 мили.

А през 2017 година се завърна към тази тема, като точи път в схемата бе добавено и най-голямото в света хранилище на енергия.

Но оттогава Tesla увеличи капацитета на своите промишлени акумулаторни батерии с цели 14 пъти и сега тази част от инсталацията може да бъде много по-компактна и ефективна.

38
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
26 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Оптималната ефективност на слънчеви панели, които съм виждал е около 100W на кв.м. 1 кв.км.(1 000 000 кв.м.) по 100W = 0,1 GW (100 000W). Или нещо в превода и картинките не е наред или нещо в главата на Мъск!?

pecata
pecata

Да де ама 100х100 мили са близо 26 000 кв.км

Тодор
Тодор

2 600 000 Mвт в България имаме 11 215 МВт

Иван
Иван

Какво си тръгнал да смяташ льольо, има си линк където е сметнато. Даже сега видях че на сайта със сметките е дадено дори с километри ако е площа пак стига… да не говорим че когато все повече и повече хора имат собствени панели на покривите тази цифра намалява и намалява и намалява…

Анонимен
Анонимен

На дадения линк сметките са за чиста енергия, която може да даде слънцето без да се брои ефективноста на панелите, която е около примерно 15%.

Реджеб
Реджеб

Има и други начини да се преобразува слънчевата енергия в електрическа. Не са само фотоволтаиците…

mikgigs
mikgigs

Първо, моите вкъщи са 280 w, не знам какво си гледал. Второ, смятай във ват/часове. Така, 30 m2 във финландия произвеждат малко над 5 мв/ч за година, искрено се надявам се че в Аризона е повече. Тъй че смятай пак!

Анонимен
Анонимен

280w е целият панел не 1 кв.м.
И 280w е максималната мощност без да се броят загубите при инвертиране.

Анонимен
Анонимен

Относно примера с Финландия:
5 мв/ч (5 000 000 в/ч) на година от 8760 часа прави 570 в/ч разделено на 30 кв/м = 19.02 вата от квадратен метър.
Дано слънцето в Аризона наистина е по-силно.

Dim
Dim

100w на час или 100W/h

111
111

Сметката са я дали
10,000 km2 x 0.24 GW/km2 x 21% = 500 GW – щатите са консумирали 400 и няколко гигавата за годината.

solar
solar

В момента има панели от по 350-435W и с високо КПД и гаранция 25 години за масовият потребител! Догодина се очаква пробив благодарение на разработки на руско-японски екип работещ за г-н Мъск и Panasonic, а вий овци блейте и смятайте! На единица площ и плътност на енергията атомната е незаменима и няма как да бъде изместена. И Япония и Германия уж си спряха реакторите ама пак ги престартираха нещо заради глад на индустрията за енергия, а вносната е скъпа! Грета Гутенберг или каквото там се казва дауновото чудо ще ги налази! В САЩ има тестови вертикални реактори вградени в земята… Виж още »

ВЕИ
ВЕИ

Не са Ви верни сметките! В момента има вече Модули с мощност 330-400 W а площта им е 2 м2! Т.е. в Идеалния вариант: цялата площ на Елон Мъск от 25 600 км2 или 25,6 млрд. м2! Това число го делим на 2 и получаваме 12,8 млрд. броя Модули по 330 W! Тези Модули ОБЩО са с инсталирана пикова Мощност от 12,8 млрд. х 330 = 4 224 млрд. W или 4 224 GWp PV инсталирана мощност! Тази Соларна централа ще произвежда около 7 603 200 GWh = 7 603,2 TWh еленергия годишно! През 2017 год. в САЩ: “ In… Виж още »

Инж Николай Ангелов
Инж Николай Ангелов

Не са 100 000 вата, а са 100 000 КВт! Смалил си 1000 пъти! Смятай пак!

пост
пост

1 000 000 кв. м. по 100W = 100 000 000W, което по твоите изчисления е = на 100GW.

Dvb
Dvb

Естествено, че може целият свят да мине на слънчева и вятърна енергия, но много бизнес ще умре, това е цялата работа. Да не говорим за страните бензиностанции, че без да продават нефт и газ са умрели от глад.

Анонимен
Анонимен

Подкрепям с две ръце употребата на енергия от слънце и вятър, но не и злоупотребата със заблуждаващи стойности!

Иван
Иван

Дай истинските стойности, не ни оставяй да чакаме!

От къде $2 трилона ?
От къде $2 трилона ?

100 мили × 100 мили = 10,000 мили^2(16,000 км^2 ) 1км^2 = 1000метра*1000 метра = 1,000,000 м^2 10,000мили^2 *1,000,000м^2 = 10^10 м^2 панела е 1,6м^2 Ще требе 6 миларда панела;Кога ще ги произведат ? За да стане за 2 години ще трябв да слагат по 9,5 милона панела на ден.Ще трябва и 1милион работници . На всеки 10 работника по 1 шеф ,по две секретарки,частен самолет за шефа, шофьор на лимузината на шефа,шефа трябва да значи родата за технически директор ; на всеки панел по трима сотаджии – дневни и нощни смени; Първоначално изграждане на 10 вин завода . Президеншата… Виж още »

Иван
Иван

Съвременните панели са по 4 квадрата муньо, грешна ти е сметката (не че не е сметнато на сайта от линка де).
А колкото до работниците – като затворят всички бензиностанции сервизи и петролни компании и въглищни мини ще станат чистачки на панелите и готово.

Шишо
Шишо

е ти кво направи бе? току що описа идилията на руската промишленост, общество и политика.

Кольо
Кольо

Мъския пак нещо се е объркал. Енергията с кофи ли ще я разнася, щото националната мрежа просто няма да издържи на пренос идващ от само един източник.

Анонимен
Анонимен

Той че се е объркал, объркал се… ама защо иска и други да обърква!

Иван
Иван

Кольо тя тази работа не е за хора като тебе, това е теоретична постановка. По голямата част от тия 100х100 мили са вече изградени реално по покривите на хората. Много сте тъпи бе брато , то затова и хейтите не че не го искате ми не го разбирате…

Шишо
Шишо

абе искат си, искат. щот им е кеф да мразят.

Леля Гошка
Леля Гошка

Безмозъчното наследник на Хоукинг дето е фалирало поне 100 пъти и няма грам пукнал лев ,а го дават постоянно като набедено Квадрилионер е просто един перваз, ламинат на Илюмината в света. И са е наело и продължава да брише глупости на квадрат. То не е обикаляло САЩ горкото и не знае мащабите на Mother Cournty.

115
115

Задачата на този клоун е просто да забавлява американците, а и да дава поводи за мечти на по-глупавите.

Иван
Иван

Ти като си толкова умен кажи какво да правим като дойдат талибаните. Защото когато там стане горещо ще дойдат. И ще дойдат у вас, ще седнат в хола ти и ще серат там на воля.

Шишо
Шишо

сега засега забавлението идва само от теб. Цели 115 кубика смях на килограм. Е, не стига до американците но е достатъчно че ние ти се смеем.

dezen
dezen

ава, стига веки с тоа мъск, ва! вий ни разбрайтили, чи нищо ни отбира от ениргетика! ‘промишлени акумулатурни батерии’, – е те такова животно нема! туй са глупости!

Иван
Иван

Я питай австралииците – там той инсталира най-голямата такава батерия и се изби за рекордно време.

Шишо
Шишо

няма промишлени батерии? да бе, верно. наистина няма в русия. но в цивилизацията има. потърси в яндекс нещо за проточни батерии – нарочно ти го давам в превод от цивилизован език щот не знам как ще го преведат ‘братушките“ но ти няма как да не знаеш.

dagodyhaalgor
dagodyhaalgor

лъжливото еврейче
и като удари един астероид да ги занули тея панели
та че ги прати чак в българия
пак че е на файда бг народа
безплатни панели от сащ.

Иван
Иван

А пък астероида ще спре и ще заобиколи парния ти котел на въглища нали???

dagodyhaalgor
dagodyhaalgor

абе само на мене ли мъск ми прилича по физиономия
на изпечен български мошенник 😀

Шишо
Шишо

Смо на теб да – просто се гледаш в огледалото.