Илън Мъск: „Късче пустиня в Аризона може да осигури слънчева енергия за цялата САЩ“

38
6104

Генералният директор на Tesla напомни за амбициите и възможностите на направлението за слънчева енергия на компанията. Според неговите пресмятания, участък ненужна земя с площ от 26 000 метра е достатъчен, за да осигури енергийните нужди на САЩ. Още „няколко квадрата“ ще заеме най-голямото и мощно в света хранилище на електрическа енергия.

Ръководителят на Tesla за пореден път повдигна темата за изграждането на огромна слънчева ферма, която може да осигури чиста енергия за цялата Северна Америка. В това туит общуване се включиха много хора, а Мъск припомни на Бил Гейтс неговото изказване и статия от 2011 година, в които основателят на Microsoft препоръчва развитието на ядрената енергетика.

Според пресмятанията на Илън Мъск, за осигуряването на САЩ със слънчева енергия е достатъчна една „Гигаферма“ с размер 100х100 мили, която да бъде изградена в някой пустинен район на Аризона, Юта, Тексас и на много други места. В своите разчети той е използвал информацията от изследването на UCL.

Tesla не е само предприятие за производство на електромобили, но има и отдел за разработване и продажба на слънчеви панели. Досега този отдел работеше само на загуба, но Мъск е уверен, че потенциалът на това направление е толкова голям, че може да донесе приходи и печалби далеч повече от продажбите на електромобили.

Мъск за първи път спомена за изграждането на Гигаферма за слънчева енергия през 2015 година, като тогава също спомена участък от 100х100 мили.

А през 2017 година се завърна към тази тема, като точи път в схемата бе добавено и най-голямото в света хранилище на енергия.

Но оттогава Tesla увеличи капацитета на своите промишлени акумулаторни батерии с цели 14 пъти и сега тази част от инсталацията може да бъде много по-компактна и ефективна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
38 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари