В ново интервю за популярния портал The Babylon Bee, изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск атакува по характерния за него провокативен и ексцентричен начин концепцията за Метавселена, странният виртуален свят, концептуализиран и представен от социалната мрежа Facebook, която вече е част от компанията майка Meta. Припомняме, че проектът за Метавселена идва с обещанието да ни накара да забравим за скучните двумерни дигитални пространства и стандартния начин, по който сме свикнали да консумираме електронно съдържание от дома си.

„Аз или съм като онези хора, които отхвърляха интернет през 95-та и го определяха като някаква временна мода, или действително Метавселената е проект, който никога няма да доведе до нищо съществено?“, попита риторично Мъск в интервюто си за портала.

„Разбира се, че можеш да сложиш телевизора на носа си. Не съм сигурен обаче каква метавселена точно е това“, каза Мъск иронично, подигравайки се с идеята за шлемовете за добавена реалност.

Мъск със сигурност даде да се разбере, че не е сред феновете на концепцията „да прикачиш един проклет екран към лицето си, който да стои цял ден, и да останеш в един виртуален свят, който никога да не искаш да напуснеш.“

„За мен това няма шанс да стане масово използвана технология…“, каза той в рамките на интервюто. „Звучи ми доста неудобно такова нещо да е завързано за главата ти през цялото време. Мисля, че сме далеч от масовизирането на проекта за Метавселена и изчезване на живата, физическа комуникация и близост“, добави Мъск.

Мъск също предложи това, което вижда като далеч по-добра алтернатива – създаване на чипове, които хирургически да се имплантират в мозъка ви, които да добавят към възприятията ни съдържание, информация и преживявания, които са технологично базирани и нямат референтни във физическия, обикновен свят. Разбира се всички ние много добре знаем, че това е концепцията, в която Мъск вижда бъдещето, тъй като именно той е създателят на една от най-иновативните компании за разработване на чипове, свързващи се с човешкия мозък, а именно Neuralink.

„В дългосрочен план една усъвършенствана технология на Neuralink може да ви постави напълно, напълно във виртуална реалност“, каза той.

Meta, известна преди като Facebook, направи огромен тласък на VR в последно време, продавайки своя Metaverse като по-смислен начин за свързване с други хора чрез VR шлемове. Но дори вицепрезидентът на компанията по глобални въпроси и комуникации Ник Клег наскоро призна, че това е технология, която все още остава леко неизяснена. Дали идеята за Метавселената в крайна сметка ще се развие или ще умре като мода, е всичко друго, но не е сигурно. Разбира се, тепърва предстои да разберем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари