Илън Мъск може да изведе в космоса следващото поколение телескопи

3
642

Илън Мъск намери решение на неочаквания проблем, който възникна с формирането на сателитната система Starlink – изкуствените спътници на SpaceX отразяват слънчевите лъчи и се виждат в нощното небе, а това пречи на астрономите. Но още със следващата партида сателити ще бъде тествана нова технология, с която сателитите на Starlink ще станат невидими за земните наблюдатели.

SpaceX заяви, че ще направи всичко възможно, „за да могат малките деца да гледат звездите в своите телескопи“. При предишното изстрелване единият от сателитите бе покрит със специална боя, намаляваща коефициента на отражение. Но се оказа, че това е недостатъчно. За не създават проблеми сателитите от проекта Starlink трябва да са от 10 до 20 пъти по-тъмни.

При следващото изстрелване в орбита ще бъде изведен експерименталния сателит VisorSat, който би трябвало да е невидим за невъоръжено око и да не пречи на астрономическите наблюдения. В този сателит SpaceX ще използва своеобразен сенник, блокиращ слънчевите лъчи.

Освен да се справи с проблема за яркостта на своите сателити Илън Мъск каза, че иска да работи съвместно с астрономите по създаването на обсерватория за наблюдаване на планетите, която ще се намира в орбита около Земята. „Телескопите от следващо поколение„, както ги нарича Мъск, ще се намират над орбитите на сателитите Starlink и нищо няма да пречи на техните наблюдения. Те могат да бъдат изведени в орбита с помощта на новата свръхтежка ракета Starship, редовното използване на която трябва да започне след две години.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари