fbpx
-0.8 C
София

Илън Мъск: Не искам да съм изпълнителен директор на нищо

Най-четени

Както може би повечето от вас знаят, вече повече от една година Tesla няма собствен PR отдел. Нейният изпълнителен директор Илън Мъск смята, че такъв не е необходим. Вместо това, по подобен начин на Доналд Тръмп, той използва социалната мрежа Twitter, а не прес съобщения, за комуникацията на компанията със света. Това вече е добре установена тенденция за Мъск и през изминалата седмица той не се отклони от тази своя стратегия. В момента излиза нова книга за изпълнителния директор на Tesla. Ако следите сайта ни, вероятно сте разбрали, че една от най-нашумелите истории от нея разказва как Тим Кук е искал Apple да придобие Tesla.

Историята продължава, че след като Илън Мъск е дал положителен отговор на тези намерения на Кук, той е заявил, че иска да бъде главен изпълнителен директор… но на Apple, а Тим Кук цинично му е отказал.

Тъй като Мъск няма прес служба и няма как журналистите да се обърнат към него или компаниите му със запитване за допълнителен коментар по темата, автори от BBC са намерили универсалния начин да се свържат с него – като са му задали директни въпроси в Twitter акаунта му. Отговорът на Мъск е лаконичен и директен: „Аз не искам да бъда изпълнителен директор на нищо“. Този отговор е в съответствие с коментарите на Мъск, на които станахме свидетели по-рано през миналия месец, когато даваше показания пред съда. Говорейки за отговорностите си като главен изпълнителен директор на Tesla, той каза: „По-скоро мразя тази дейност и бих предпочел да прекарвам времето си в инженеринг, отколкото в бизнес управление.“ Той също така даде причина защо продължава да бъде шеф на Tesla: “Налага се, или честно казано, Tesla ще умре.“

Това, че Мъск казва, че не изгаря от желание да бъде изпълнителен директор на Tesla вероятно вече е притеснило някои инвеститори на компанията. Независимо от това обаче, именно Мъск е човекът, който доведе до компанията до сегашното ѝ равнище, обичан или мразен. Предвид разнообразните му идеи, интереси и планове обаче, Мъск наистина изглежда като човек в капан. Той очевидно е развълнуван от много концепции, мечти, фантазии и планове, много от които съпроводени от инженерните му знания, му придават вид на напрегнат, но и същевременно деен и експанзивен човек, готов да завладява. Мъск е притежател на компаниите SpaceX, Tesla, The Boring Company (на която показателно не е изпълнителен директор), Neuralink и други. Всички те се занимават с коренно различна дейност една от друга, но общото, което ги свързва, са визионерските им мисии и цели. Очевидно Мъск обича да ражда идеи и да им дава възможност да станат пълнокръвни и да се материализират в реалния свят. Чрез подходящите инженеринг, находчивост и маркетинг, бизнесите, които управлява Мъск, днес се радват на тази си популярност и доходност, както и високи нива на привлечени инвестиции и капитали.

Но няма да е особено трудно да си извадим впечатлението, че Мъск дава вид по-скоро като на човек, който харесва да стартира бизнеси, т.е. да изгражда стартъпи. А разликата между това да въведеш на пазара един стартъп и да управляваш голяма корпорация е огромен. Преходът на една компания от стартираща към голям и развит бизнес промяна много очакванията и поведението на главния изпълнителен директор.

Нека вземем за пример едни от най-популярните иноватори на Силициевата долина – Стив Джобс на Apple, Лари Пейдж на Google и Сергей Брин и Бил Гейтс на Microsoft определено са големи визионери. Настоящите изпълнителни директори на тези компании обаче са много различни хора. Тим Кук на Apple, Сундар Пичай на Google и Сатя Надела от Microsoft са повече от способни лидери. Но малцина биха могли да се съгласят, че те могат да бъдат описани като големи визионери.

Илън Мъск, от друга страна, има визията на предприемач, който разтърсва пазари и събаря граници. Понякога, ако следите основно публичните му изяви, коментари и поведение, може да си направите извода, че като чели административната част от цялото управление на компаниите му изобщо не го вълнува. Не го вълнуват и „тривиалните“ неща, които обичайно вълнуват един бизнесмен и предприемач – като например отношението му към акционерите и тяхното доверие. Наред с огромния растеж на компаниите си и изключителните печалби, той е донесъл на своите акционери и сериозни главоболия.

В момента Мъск е съден от акционери, които твърдят, че инвестиционните капитали и част от печалбите на автомобилната компания Tesla са били прахосани в сделка, описана като неразумна, по придобиването на SolarCity, в резултат на което, Tesla e останала „без пари“.

По време на сделката Мъск е притежавал 22% дял както от акциите на Tesla, така и на SolarCity. През 2018 година пък, Мъск се съгласи да се оттегли като председател на Tesla, след като написа в Twitter, че възнамерява да изтегли компанията от фондовия пазар и да я превърне в изцяло частна собственост – ход, който според мнозина е машинация с цел надуване на цените на акциите на компанията, какъвто и ефект имаше, в резултат на което Мъск трябваше да сключи съдебно споразумение, като прехвърли председателството на компанията си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини