Ураганите Ирма и Мария нанесоха колосални повреди на енергийните мрежи на Пуерто Рико. В резултат от това почти целият остров остана без електричество. Решение на проблема предложи генералният директор на Tesla Илън Мъск.

Той предложи да замени енергийната мрежа със слънчеви панели и системи за акумулиране на енергия. Засега Tesla не е работила по проекти от подобен мащаб.

След двата съкрушителни урагана, енергийната мрежа на Пуерто Рико е почти напълно разрушена. Много хора останаха без ток и мобилна връзка. За да окаже помощ на пострадалите, Tesla започна да транспортира на територията на острова системите за акумулиране на енергия Powerwall, от които се възползваха всички хора с домове, оборудвани със слънчеви панели.

Twitter потребителят Скот Стапф директно запита Илън Мъск, дали неговата компания е в състояние да изгради нова енергийна мрежа в Пуерто Рико. Мъск отговори, че вече има опит в строителството на мащабни системи за акумулиране на енергия.

В края на миналата година разбрахме, че за една година Tesla и SolarCity са оборудвали остров Тау в Тихия океан с мрежа от слънчеви панели и акумулаторни станции, осигуряваща електричество за всички жилищни сгради и предприятия, болницата, полицията и пожарната.

Мъск каза в Twitter, че тази система може да бъде мащабирана без ограничения и нищо не пречи тя да бъде построена и в Пуерто Рико. „Решението за това е на правителството,акционерите и на първо място на жителите на острова“ – пише Мъск.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за