Основателят и генерален директор на компаниите SpaceX и Tesla Илън Мъск съобщи, че възнамерява да отвори бонбонена фабрика.

Ще направя компания за производството на сладкиши. Ще бъде потресаващо“ – написа Мъск в своя Twitter акаунт. За да повиши още малко градуса на обстановката, милиардерът допълни, че намеренията му са „суперсериозни“ и дори предложи това да бъде Berkshire Hathaway kryptonite. По принцип, думата „крипонит“ се използва в разговорната реч като синоним на „ахилесова пета“. Чие слабо място търси Мъск?

Bloomberg съобщи, че този туит е продължението на започнатия задочен спор относно бизнес моделите с ръководителите на холдинга Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и Чарлз Мънгър.

Спорът започна с това, че по време на събранието на акционерите на 2 май, Мъск разкритикува предложената от Бъфет идея за създаването на „икономически ров“ – дългосрочно конкурентно преимущество, даващо възможност за получаването на по-високи доходи, в сравнение със средните за отрасъла. „Ако вашата единствена защита от нахлуващите армии е само този ров, то няма да издържите много дълго„. Според Мъск, идеите на 93 годишния Бъфет са донякъде приятни, но закостенели и старомодни. Илън Мъск счита, че за дългосрочната перспектива на бизнеса, най-важни са иновациите.

Само след три дни, Уорън Бъфет, на събрание на акционерите на Berkshire Hathaway заяви, че моделът за „икономически ров“ е идеален за много компании, включително и за неговата сладкарска фабрика See’s Candies. Но тук Бъфет явно прекали, като каза: „Мъск може да преобрази почти всяка сфера на живот. Но не мисля, че ще успее на ни победи в сладкарския бизнес„.

Мъск отговори подобаващо в типичния си стил: „Започнах създаването на компания за производството на бонбони и това ще бъде невероятно. Аз съм супер супер сериозен„.

И продължи: „Ще изкопая огромен ров и ще го напълня с бонбони. А Уорън Б. няма да може да се противопостави на инвестирането „.

И след това: „Да кажеш, че харесваш икономическите ровове означава, че сте като олигопол„.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари