Илън Мъск

Основателят и генерален директор на Tesla възнамерява да изкупи всички акции на компанията при цена $420 за една акция. Мъск съобщи това вчера и допълни в своята страница в Twitter, че финансирането е вече осигурено. Пазарът буквално полудя.

Собствениците на акции на Tesla могат да ги продадат за по $420 или да си ги запазят, докато компанията стане частна. Илън Мъск от своя страна счита, че компанията Tesla отдавна трябва да напусне публичния пазар.

Веднага след като Мъск обяви своите намерения, акциите на Tesla тръгнаха нагоре. В момента една акция на Tesla се търгува за $379,57. Доста преди вчера борсата да затвори, акциите на Tesla поскъпнаха с 10%. В подобни случаи борсите спират всички търгове, за да не се взриви пазара.

Мъск иска да изкупи всички акции на Tesla, когато тяхната цена достигне $420. Това много повече от тяхната предишна пазарна цена. При цена $420 на акция, пазарната капитализация на Tesla ще достигне $82 милиарда. Мъск каза, че парите са приготвени, но засега не възнамерява да освобождава сегашните инвеститори.

Малко по-късно в сайта на Tesla се появи съобщение, с което Мъск обясни какво става.

Окончателното решение още не е взето. Причината да направя всичко това е, че искам да създам най-подходящите условия, в които Tesla ще работи най-добре. Докато сме публична компания, ние непрекъснато следим колебанията в цената на акциите и това ни отвлича от работата върху електромобилите, а и всички работници, служители и специалисти на Tesla искат да притежават акции на компанията. И накрая, публичността означава, че мнозина могат да си позволят да нападат компанията“ – заяви Мъск.

Илън Мъск даде пример със своята космическа компания SpaceX. Това е частна компания, която не си отвлича вниманието с цените на акциите на борсата и просто изпълнява планираното.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари