Илън Мъск обмисля създаването на самолет с електрически двигател

2
30

Илън Мъск е известен като краля на електромобилите и ракетите. Но с това неговите планове не се ограничават и той иска да създава двигатели и акумулатори за електрически самолети. Генералният директор на Tesla Motors и SpaceX съобщи за това пред участниците в състезанието Hyperloop Pod Competition, което приключи в края на миналата седмица.

 

В номинациите за най-добър дизайн на капсулите за тази транспортна система спечели тимът на Масачузетския технологичен институт.

 

Относно електрическите самолети Мъск каза, че те ще бъдат с вертикално излитане и кацане и че за него е „много съблазнително да направи нещо в тази област“.

Илън Мъск не за първи път говори за електрически самолети. Той сподели тази идея още през 2009 година и навярно проектът за създаване на подобен самолет ще бъде съвсем скоро започнат.

Още през 70-те години бяха направени опити за задвижване на самолети с електричество, но те се оказаха значително по-скъпи от самолетите с керосин. Но днес някои самолети използват акумулаторни батерии като допълнителен източник за хибридния двигател, като например Boeing 787 Dreamliner. Но Мъск не иска да създава хибрид, а изцяло електрически самолет.

Ако някой може да създаде подобен самолет, то това е Илън Мъск. Когато заводът за акумулатори Gigafactory започне да работи с пълна мощ, Мъск ще разполага с евтини литий-йонни акумулатори и навярно ще се заеме със създаването на електрически самолети.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Ziggs kojakAzhen Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ziggs kojak
Ziggs kojak

Железния човек в реалния живот само възхищение към този човек :wors:

Azhen
Azhen

Хмм верно до сега не се бях замислял за приликата , дано да не започне да създава и оръжия и костюми-екзоскелети че ни е жална майката…