Илън Мъск: „Очаквайте пълния автопилот на Tesla след 6-10 седмици“

6
1251

Генералният директор на Tesla обяви кога точно ще бъде представен Full Self-Driving – автопилотът на Tesla от пето ниво, с който потребителят изобщо не е длъжен да следи пътя. Мъск заяви, че новата технология ще бъде предоставена на ограничен брой клиенти след от 6 до 10 седмици. Тоест, крайният срок е началото на месец ноември тази година.

‘Модернизацията Full-Self Driving ще бъде квантов скок, понеже това е фундаментално преработена архитектура, а не е промяна на сега съществуващия модел. Аз лично използвам най-новата алфа версия и на практика на се намесвам в управлението на автомобила, когато пътува от дома си до работата. Очаквайте ограничена партида с Full-Self Driving след от 6 до 10 седмици’ – каза Мъск.

Думите на генералния директор на Tesla ни напомнят на изявлението, което Мъск направи миналия месец. Тогава той съобщи, че използва ранна версия на новия автопилот, която се съобразява с променящите се условия – нови строежи и неочаквани ситуации:

„Лично проверих най-новата алфа версия на софтуера на автопилота. Технологията наистина е много по-добра, отколкото навярно си мислят другите. На практика аз мога да изляза от дома си и да стигна до работата почти без да управлявам електромобила, въпреки че преминава през райони със строежи и попадам в най-различни ситуации. Ето защо съм напълно уверен, че до края на тази година разработването на изцяло функционираща система за автономно шофиране ще бъде завършена“ – каза тогава Мъск.

Към днешен ден електромобилите на Tesla са оборудвани с автопилот от второ ниво според общоприетата скала на роботизацията, одобрена от Организацията на автомобилните инженери на САЩ (SAE). Второто ниво, известно и като ‘частична роботизация’, подразбира способността на машината да управлява волана, скоростта и спирачките, но не може да реагира на неочакваните ситуации на пътя, когато животът на водача (и пътниците) е под заплаха.

Квантовият скок‘ на Илън Мъск предполага рязък преход от второ към пето ниво на роботизация на електромобила. Но дори и Tesla да успее да премине към новото нива за два или два и половина месеца, днешното законодателство на САЩ не позволява на водачите на роботизираните автомобили да заспиват зад волана или да напускат мястото на шофьора при движение по пътищата за общо ползване.

Мъск много добре разбира това и се приготвя за провеждането на дълго и сложно тестване на  новия Full-Self Driving автопилот с идеята да убеди регулаторните органи в неговите възможности. Ако всичко бъде удачно, ще започне работата върху внасяне на необходимите промени в действащите нормативни актове,правила и закони.

Този процес може да бъде революционен – в този случай Tesla може да претендира за специални законодателни условия за своите електрически автомобили с автопилоти от 5-то поколение. Но този преход може да бъде и еволюционен, когато законодателите наложат постепенен, плавен преход към появата по пътищата за обществено ползване на автомобили, изцяло управлявани от изкуствен интелект. Вторият начин на развитие на пълния автопилот очевидно ще бъде доста бавен.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари