Далеч не всички компании съобщават за неуспехите си и още по-малко от тях припомнят на обществеността за своите провали.

Но в SpaceX явно всичко работи по друг начин, понеже Илън Мъск в своя официален Instagram акаунт публикува видео, съдържащо всички неуспешни изстрелвания и кацания на ракетата Falcon 9. След това клипът бе качен в канала на SpaceX в YouTube. При това Мъск се отнася към тези провали с чувство за хумор, а неговият клип се нарича “How not to land an orbital rocket booster” или “Как не трябва да кацат ракетните бустери”.

“Неприятната история на Falcon 9 – първата ракета от орбитален клас, която в края на краищата реши да се приземи цяла… Може би Falcon разбра, че все още ни обича, или най-накрая прочете инструкциите…”, гласи надписа под видеото.

Клипът започва с неудачното кацане върху океанската платформа през месец септември 2013 година. и завършва с първото успешно кацане през месец април 2016 година. Мъск наистина направи невъзможното за съвсем кратко време.

Първоначално Илън Мъск казваше, че бустерите на Falcon 9 ще могат да се използват повторно до 20 пъти и това ще понижи двойно разходите за космически полети. Но сега повторно могат да се използват не само бустерите, но и вторите степени и топлинните щитове. По този начин цената на изстрелването на ракета носител намалява многократно.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "Илън Мъск показа клип с историята на неудачните приземявания на Falcon 9"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz