fbpx
26.8 C
София

Илън Мъск получи своя първи бонус от $700 милиона

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Генералният директор на Tesla официално получи своя първи от общо дванадесетте бонуса, които се дават при изпълнение условията в договора, подписан с борда на директорите.

Условието за получаването на първата премия бяха капитализацията на Tesla да достигне $100 милиарда и да да се задържи на това положение в продължение на 6 месеца. Мъск изпълни тези условия и сега официално има правото да закупи 1,69 милиона акции при цена 79% по-ниска от пазарната. Той не може да ги продаде веднага и да спечели от разликата – по-вероятно е Мъск да се възползва от този пакет акции след 5 години.

Ръководителят на Tesla Илън Мъск, считано от днес, има правото да изкупи 1,69 милиона акции на компанията (около 1% от общия брой) при цена $350,02 за една акция. Такава беше цената на акциите към датата на сключване на договора (2018 година) между Мъск и борда на директорите. Това е неговото възнаграждение като генерален директор на Tesla.

TechCrunch съобщи, че в този четвъртък Комисията по ценни книжа и борси на САЩ официално е потвърдила сделката, а бордът на директорите е подал съответните документи за разблокирането на този пакет акции за Илън Мъск.

Текущата пазарна цена на този пакет акции е $1 362 милиарда. Мъск може да го купи за $591,5 милиона. Разликата от $770 е и неговият бонус като генерален директор. През следващите 5 години Мъск не може да продаде дори и част от тези акции. Такива са корпоративните правила на САЩ по отношение на подобни компенсации, а и това изискване е директно записано в договора с борда на директорите.

Според някои финансови анализатори Мъск няма толкова свободни пари, за да купи пакета акции. Очакванията са той да изтегли кредит в края на 5-годишния мораториум и тогава да изкупи своя първи компенсационен пакет акции, а може да направи и нещо друго. Към днешен ден няма смисъл да се затваря подобна парична сума. По принцип, тези акции са си вече негови и никой не може да му ги вземе, а и той няма как да ги изгуби или да загуби правата си върху тях.

Да напомним, че това е само първата от дванадесетте премии, включени в договора между Мъск и борда на директорите. Одобреният и от акционерите договор включва общо 20,3 милиона акции, които са разделени на 20 транша от по $1,69 милиона. За получаването на следващите бонуси Мъск трябва да постигне още по-високи икономически резултати, но какви точно, е известно само на двете страни в този договор.

На теория общата премия на Мъск може да достигне почти $56 милиарда, в случай че няма да бъдат пускани нови акции на Tesla. Но миналата година компанията продаде акции и конвертируеми облигации с обща сума $2,7 милиарда. Това може малко да намали общата сума на премиите на генералния директор на Tesla.

Това е често срещат похват в големите компании на САЩ. Договорът за връчване на тези бонуси гарантира, че Мъск ще остане ръководител на компанията през следващите 10 години – нещо като златни вериги за мениджъра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини