Преди броени минути Илън Мъск представи на Международния конгрес по астронавтика новия план за колонизацията на Марс и Луната. SpaceX каналът на YouTube показа в реално време изказването на Мъск, а записът е показан по-долу.

Мъск заяви, че възнамерява да финансира плановете си за колонизация на Марс, като „пенсионира“ целия парк ракети и кораби SpaceX – Falcon 9, Falcon Heavy и Dragon. Според неговите думи, SpaceX ще започне да складира тази космическа техника и ще фокусира всичките си сили и ресурси за създаването на „Междупланетна транспортна система“ (Interplanetary Transport System, ITS) и BFR ракети за нея. (BFR означава Big Fucking Rocket или приблизително Дяволски голяма ракета).

Всички ресурси ще бъдат съсредоточени върху създаването на BFR“ – каза Мъск. „И ние сме сигурни, че ще можем да я построим с парите, които печелим от извеждането на спътници в орбита и от обслужването на МКС„.

Според плана, ракетата BFR ще има 31 двигателя и това е единствената по-голяма промяна отпреди 1 година, когато се казваше, че ракетата ще има 42 двигателя Raptor.

Ние ще създадем една съвсем нова система, която ще канибализира нашите текущи проекти. Те ще станат ненужни и тогава всички ресурси, използвани за разработването на Falcon Heavy и Dragon ще могат да бъдат използвани единствено разработката на новата система„.

Преходът ще бъде постепенен и винаги ще има в готовност няколко ракети Falcon 9 и Falcon Heavy за клиенти, предпочитащи проверените с годините технологии.

В близкото минало Мъск казваше, че първите колонизатори ще бъдат изпратени на Марс през 2024 година. Сега обеща дори повече – изпращането на минимум два товарни ITS кораба на Червената планета през 2022 година. Тоест, за 5 години ще трябва да бъде построена съвсем нова ракета и кораб, който да стигнат до друга планета и да осъществят меко кацане с вече отработените ракетни технологии на Мъск. Ако всичко се получи, това ще бъде най-тежкият космическа апарат, кацнал на повърхността на Марс. ITS ще тежи от 20 до 50 тона, докато досега най-тежкият апарат, кацнал на Марс, тежи около 900 килограма.

И още, Мъск предложи използването на ракетите на SpaceX за полет в която и да е точка от земната повърхност, който ще бъде с продължителност само няколко минути и с цена колкото самолетен билет. Но за това ще разкажем по-късно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
35 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари