Преди броени минути Илън Мъск представи на Международния конгрес по астронавтика новия план за колонизацията на Марс и Луната. SpaceX каналът на YouTube показа в реално време изказването на Мъск, а записът е показан по-долу.

Мъск заяви, че възнамерява да финансира плановете си за колонизация на Марс, като „пенсионира“ целия парк ракети и кораби SpaceX – Falcon 9, Falcon Heavy и Dragon. Според неговите думи, SpaceX ще започне да складира тази космическа техника и ще фокусира всичките си сили и ресурси за създаването на „Междупланетна транспортна система“ (Interplanetary Transport System, ITS) и BFR ракети за нея. (BFR означава Big Fucking Rocket или приблизително Дяволски голяма ракета).

Всички ресурси ще бъдат съсредоточени върху създаването на BFR“ – каза Мъск. „И ние сме сигурни, че ще можем да я построим с парите, които печелим от извеждането на спътници в орбита и от обслужването на МКС„.

Според плана, ракетата BFR ще има 31 двигателя и това е единствената по-голяма промяна отпреди 1 година, когато се казваше, че ракетата ще има 42 двигателя Raptor.

Ние ще създадем една съвсем нова система, която ще канибализира нашите текущи проекти. Те ще станат ненужни и тогава всички ресурси, използвани за разработването на Falcon Heavy и Dragon ще могат да бъдат използвани единствено разработката на новата система„.

Преходът ще бъде постепенен и винаги ще има в готовност няколко ракети Falcon 9 и Falcon Heavy за клиенти, предпочитащи проверените с годините технологии.

В близкото минало Мъск казваше, че първите колонизатори ще бъдат изпратени на Марс през 2024 година. Сега обеща дори повече – изпращането на минимум два товарни ITS кораба на Червената планета през 2022 година. Тоест, за 5 години ще трябва да бъде построена съвсем нова ракета и кораб, който да стигнат до друга планета и да осъществят меко кацане с вече отработените ракетни технологии на Мъск. Ако всичко се получи, това ще бъде най-тежкият космическа апарат, кацнал на повърхността на Марс. ITS ще тежи от 20 до 50 тона, докато досега най-тежкият апарат, кацнал на Марс, тежи около 900 килограма.

И още, Мъск предложи използването на ракетите на SpaceX за полет в която и да е точка от земната повърхност, който ще бъде с продължителност само няколко минути и с цена колкото самолетен билет. Но за това ще разкажем по-късно.

35
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
27 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ЗАПАДНЯК
ЗАПАДНЯК

През това време тавариш Путин ще направи СССР 2.0. Когато нормалните хора се махнат от тази планета и си направим чист капитализъм и реална демокрация и нямаме външна пещерна сила като руските варвари, тогава тук на Земята ще стане много зле.

Путин ще атакува Европа така, както Сталин се беше готвил да я атакува и комунизира.

Марс ще е дом на нормалните хора, тук ще остане място за руснаците, комунистите и болнит еим последователи.

Yavor
Yavor

Болният си ти:)

Ivo
Ivo

Не е болен, много здравосолвно се е изказал.

bluewater
bluewater

„както Сталин се беше готвил“ … хубаво е когато свидетел като теб може да разкаже за такива събития от първо лице.

ЗАПАДНЯК
ЗАПАДНЯК

Казвам го защото се асоциирам с онези, които се биха срещу СТАЛИН И БОЛШЕВИЗМА, СКАПАН ЧЕРВЕН ПРОСТ КОМУНИСТ!

bluewater
bluewater

Историята не ми е силната страна но срещу Сталин е воювал Хитлер.
С интересни личности се асоциираш „ЗАПАДНЯК“.
Чувстваш ли се по спокоен след като изкрещиш на някого, нещо което според теб трябва да го обиди?

ЗАПАДНЯК
ЗАПАДНЯК

Канцлер на Германия „Ние се бием за защита на ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“.

Военният му министър е преговарял за съюз със САЩ срещу ЧЕРВЕНИЯ ДЯВОЛ СТАЛИН, избил 16 МЛН. РУСНАЦИ и др. НАЙ-МАЛКО.

Един от приближените му хора се е борил за коалиция с Обединеното кралство. А, ние, преди да ни окупират от Червената сталинова болшевишка армия също се борихме за Европа! Уви, изгубихме, не сте ли учили история??

Zapoznat
Zapoznat

Вече има много качествени антидепресанти.
Има и добри специалисти

China
China

РЕАЛНОСТА :

youtu.be/DjA_nq9ipPw

bluewater
bluewater

Този пич Мъск го следя от доста време. Обещава разни фантасмагории и току минат няколко години и вземе че си изпълни обещанието. И така вече няколко пъти. Странна птица е, не се вписва някак в шаблона.

ЗАПАДНЯК
ЗАПАДНЯК

Пие по две каси с Кока…кола или може би без кола и после говори глупост – събира пари от държавата – социализъм. Иначе технологиите имат хляб, стига крипто-социализма да му помага.

Zapoznat
Zapoznat

Кои от фантасмагориите е изпълнил ?
Нито една.
Единствено колите и ракетите направи.
Нито хипер-луп влака няма да стане, нито скоро ще има колонизиране на Марс, нито ще направят мозъчните интерфейси както ги описваха.
За колонизиране на Марс ще са необходими минимум 70-80 год.
И то за колонизиране още зависимо от ресурсите на Земята.
Което ще е толкова скъпо, че популацията на хората 10-15 милиарда (ако не сме измрели от нещо) няма да има с какво да се изхранва.

bluewater
bluewater

„Zapoznat“ всъщност според твоя коментар е изпълнил 2 от 5

Крони капитализъм
Крони капитализъм

Колите са по 1 млрд $ на загуба всяка година.
И аз ако мога като хитър петър от бюджета да щипвам по 1 млрд $ на година
ще правя елки.

Решили да праят часна наса и му дали 4 млрд$
при че има 2 стари руски. двигатела .

в бг скромно – делян д. откъсна 100 мил от бюджета през хасково.

Zapoznat
Zapoznat

Koи oт фaнтacмaгopиитe e изпълнил ?
Hитo eднa.
Eдинcтвeнo ĸoлитe и paĸeтитe нaпpaви.
Hитo xипep-лyп влaĸa нямa дa cтaнe, нитo cĸopo щe имa ĸoлoнизиpaнe нa Mapc, нитo щe нaпpaвят мoзъчнитe интepфeйcи ĸaĸтo ги oпиcвaxa.
Зa ĸoлoнизиpaнe нa Mapc щe ca нeoбxoдими минимyм 70-80 гoд.
И тo зa ĸoлoнизиpaнe oщe зaвиcимo oт pecypcитe нa Зeмятa.
Koeтo щe e тoлĸoвa cĸъпo, чe пoпyлaциятa нa xopaтa 10-15 милиapдa (aĸo нe cмe измpeли oт нeщo) нямa дa имa c ĸaĸвo дa ce изxpaнвa.

Пенчо
Пенчо

влез в лудница или по добре отиди направо на разстрел… от съществуването ти няма смисъл

Zapoznat
Zapoznat

Поне пиша верни неща
Но хората с промити мозъци няма как да го разберат.
А какви са твоите комплекси ?
Говориш за лудници, разстрели… Информирай се, образовай се

Кольо
Кольо

„който ще бъде с продължителност само няколко минути“
Ами няма как да бъде само няколко минути. Няколко десетки минути – да, но само няколко минути – не е възможно. Според мен, дори Мъск, въпреки постоянната си авторекламна кампания, все пак не би казал, или написал лъжата за няколкото минути.

Tedy
Tedy

Big Fucking Rocket – голяма, ебана ракета. Meeerica, fuck yeah. Приветствам колонизацията и изследването на космосът, които са в застой от края на Студената война, защото янките решиха, че щом няма с кой да се състезават, значи вече не им е нужно и щели да хранят негрите с парите. Обаче американската чалга ми е противна и е толкова неадекватна и несериозна, за такъв проект. Както във всичко, с което са се захванали пастирите на едър добитък и тук ще са силни само на кино и на приказки. Най вероятно ще ги изпревари и Китай и Русия, че и Индия. Може… Виж още »

АхОх
АхОх

Вместо да вложи парите си на Земята тези богаташи предпочитат да изгарят парите в своите хобита. После защо Китай няма дългове, а Америка въпреки печалбите и супер богаташите затъва с безработица. Какво занечение има дали ще колонизира Марс – една гадна планета неподходяща за живот. Инвестирай в хранителна, медицинска, енергиина и машинна икономика и производство – ама за тях не е FUN (приятно и весело изкарване). Просто споделям тук с вас хората дето четем толкова много вести и коментираме. Никой не му пука за ракетите им и мисиите им, както на тях не им пука за нас нормалните хора. Източват… Виж още »

China
China

Китайцит е са го казали преди 3000г :

много по важно е да си направиш супа на обяд
отколкото да откриеш планета неде си.

Хората в ЛА спят по улиците
тоя гледа да щипне някой друг милярд.

АхОх
АхОх

Най странно ми е когато тук ние пишем срещу богатите и защитаваме нормалните хора – гледай колко гласа ПРОТИВ имаме 🙂

Чудя се защо хората не се сдружаваме срещу тези които ни смукат.
Какво толкова не харесват на изказването на China – казва че е важно да имаме храна и че има мизерия, а богатите гледа само парите си.

КАКВО толкова не му харесвате на това изказване?!?! не е лъжа.

ЗАПАДНЯК
ЗАПАДНЯК

Класово сътрудничество, а не класова дестабилизация е кредото на капитализма. Той е морлано и етично приемлив, защото се основава върху естествените закони на конкуренцията.

Кольо
Кольо

Кредото на капитализма е: Кради, убивай и пак кради и преебавай всички наоколо, за да не могат да са ти конкуренция в краденето и доенето на другите зомбита.

China
China

youtu.be/agMJtRgTS9M

L.A. – световна столица на бездомниците.

China
China

youtu.be/mGQoEBKEsxY

90 милиона човека на купони за храна.

ЗАПАДНЯК
ЗАПАДНЯК

В Китай държавата не ти плаща нито социално, нито здравно осигуряване. Истинският и чист капитализъм е в Китай. В САЩ данъците на корпорациите отиват към 39%. Тотално неусведомен си. Затова се борим, да се върнем към онова, което Китай почнаха да правят – капитализъм, а не онова, което Съединените народни щати направиха след социалдемократическата помия, която Обама сътвори. Дълговете идват от безсмислените социални програми!!!

gotqn
gotqn

Братле, много си ограничен. Най-голям техногичен прогрес(във всяко отношение – медицина, енергетиката, хранителна промишленост) се постига при разработването на оръжия и космически кораби. Това са индустрии, които берат плодовете на всички индустрии и когато влагаш пари там, развитието на всико, което си изброил е неизбежно. Може само да се надяваме, че в останалите големи страни като Русия, Китай и Индия ще последват примера на САЩ. Човечеството ще пребъде само ако се разсели или/и се появи външен враг, който да ни обедини.

Del
Del

Те русия като имат космическа индустрия
клопат китайско гмо.

щатите като имат наса
клопат бразиска/китайска гмо соя в макдонардс.

бг като има космическа индустиря към бан(прай храни за космоса)
кво клопа ?
филпронин поръсен с пилешко на прах.

Prokopi
Prokopi

Ей един здравомислещ,
Хората забравиха че от разработката за совалата на NASA са им даже пломбите в устата да взема ли да изброявам останалите технологии които ползваме ежедневно ?
Парите вложени в разработка на нови технологии никога не са били разхищение.
Пък вий си яжте супата на обяд.
Човек не е създаден да вегетира хората са изтъкани от мечти и амбиции.

ааааа
ааааа

който и които разберете как се пише, че е много дразнещо

ЗАПАДНЯК
ЗАПАДНЯК

Много грамотно, няма що, използвай главна буква в началото на изречението и препинател знак в края. Нали се хвалехте, че комунизма ви е изучил?

Пингвина
Пингвина

Комунизмът*

Пингвина
Пингвина

Иначе и аз не съм русофил/комунист. Подкрепям @ЗАПАДНЯК до някъде! А сега отивам да си готвя ГМО веществата! Бъдете живи и здрави!

Петко
Петко

удивително е, какви болни мозъци пишат по българските форуми…