„Ръстът на населението в света ще доведе до катастрофа, но никой не го е грижа“ – написа Илън Мъск в своя Twitter, в отговор на публикувана в New Scientist статия относно съвременните тенденции на раждаемостта, понижаването на естествения прираст в развитите страни и увеличаването на населението в развиващите се.

Авторите на въпросната статия в New Scientist твърдят, че понижаването на раждаемостта е сигурен признак за намаляване числеността на населението в развитите страни. Тази тенденция ще се запази, докато не се стигне до критична точка. В половината световни държави средният брой на новородените вече е под нивото на смяната на поколенията, прието в развитите страни с ниска детска смъртност (2 деца на една жена). Ако всичко продължи по същия начин, държави като Германия и Италия през следващите 60 години ще опустеят наполовина. В много страни положението е още по-зле.

Илън Мъск не за първи път повдига този въпрос: през месец март той предупреди в CNN, че човечеството е заплашено от „демографска имплозия“ – понижаване на общото ниво на естествения прираст. Мъск подчерта, че в много държави „… е много високо нивото на несамостоятелното население и броят на пенсионерите е твърде голям спрямо работещото население„.

В същото време, за сметка на развиващите се страни, населението на планетата стремително расте. Данните на ООН сочат, че към 2050 година населението на Земята ще стигне 9,7 милиарда души. Редица учени споделиха твърде мрачни прогнози за бъдещето, а през 2013 година натуралистът и телевизионен водещ Дейвид Атънбъро заяви, че „ако ние не ограничим ръста на населението, това вместо нас ще го стори природата“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари