Илън Мъск: Първите хора на Марс ще живеят в стъклени куполи

31
922

Изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск има някои амбициозни планове да превърне човечеството в многопланетарен вид.

С помощта на космическите кораби Starship, безстрашният милиардер иска да установи постоянно хора на Марс, които да достигнат до 1 милион души до 2050 г.

Сега Мъск доразвива публично визията си.

„Първоначално животът ще бъде в стъклени куполи“, написа Мъск в публикация в профила си в Twitter в четвъртък, отговаряйки на въпрос за това как ще изглежда животът на Марс в началото. „В крайна сметка се нуждаем от нещо, което да даде възможност за поддържане на живота на Марс.“

Учени и автори на научна фантастика отдавна предполагат, че тераформирането може да позволи на хората да дишат на откритата марсианска повърхност. Но тази визия все още е далечна мечта – далеч отвъд първите марсиански бази, според Мъск.

„Тераформирането ще бъде твърде бавно, за да бъде актуално за начина ни на живот. Въпреки това, ние можем да създадем човешка база там, която да бъде необходима за всички жизнени процеси. Поне някой ден една космическа цивилизация, ако някой ден ни открие изчезнали и потънали в руини, ще бъде впечатлена, че видът ни е стигнал толкова далеч.“

Тераформирането на Марс наистина е огромно начинание. Анализ от миналата година заключва, че може да са необходими 3500 ядрени бойни глави всеки ден, за да се повиши атмосферното налягане на Марс до дишащи нива и да се стопят ледени шапки на планетата, за да се отдели въглероден диоксид, който след това ще бъде уловен под формата на парникови газове.

Но има един голям проблем с този план. Огромната радиация, която ще се отдели от тези ядрени бойни глави, би могла да превърне повърхността на Марс доста опасна за човешкия организъм.

Проучване от 2018 г. също заключва, че на Червената планета няма достатъчно задържан въглероден диоксид, за да може да се повиши достатъчно атмосферно налягане, за да се поддържа живота на хората на повърхността.

Но тези ограничения няма да попречат на Мъск да тръгне след мечтата си да установи постоянно човешко присъствие на Марс.

По-рано Мъск дори каза, че с помощта на „хиляда“ космически кораба Starship, масивни ракети, които според него ще могат да превозват до 100 тона товар или 100 пътници между планетите, както и че може да създаде устойчив град на Марс. Около 100 от тези космически ракети би трябвало да превозват по 100 тона товар на всеки две години, според изчисленията на Мъск.

„Достигането до Марс, според мен, не е основният въпрос“, каза Мъск по време на виртуална среща на върху на консорциума „Humans to Mars“ през септември. „Основният въпрос е изграждането на база, изграждането на градове на Марс, които да могат да се поддържат сами и да постигнат известно ниво на независимост.“

„Искам да подчертая, че това е много трудно и опасно начинание“, добави той по време на конференцията. „Не е за хора със слаби сърца, има висок шанс за летално завършване на пътуването. И ще бъде трудно, доста трудно, но и също великолепно, ако успеем да го постигнем.“

Амбицията за изпращане на хора на Марс е много близо до сърцето на предприемача – или поне до неговата маркетингова стратегия.

„Ако не подобрим темповете си на напредък, определено ще умрем, поне тези от моето поколение, преди да отидем на Марс“, каза Мъск по време на конференцията „Сателит 2020“ във Вашингтон през март.

Космическата компания на милиардера е изминала дълъг път в превръщането на Starship в реалност. Няколко ранни прототипа вече са изстреляни в космоса, макар и само на височина от около 500 фута (около 152 метра). През следващите седмици първият прототип ще се опита да достигне до височина от девет мили (около 14,47 км).

Ако всичко върви правилно и съгласно амбициозния план на Мъск, първият кораб Starship ще се отправи към Марс още през 2024 г.

 

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
31 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари