Илън Мъск разказва за бъдещето на изкуствения интелект

11
924

Ръководителят на Tesla и SpaceX Илън Мъск смята, че в бъдеще човечеството ще трябва да използва техника за усъвършенстване на своите тела за да отговарят на общото технологично ниво, управлявано от изкуствения интелект, а не да се чувстват „безполезни“. Това си мнение той сподели на срещата на върха на World Government Summit, провела се в Дубай, пише CNBC.

Бизнесменът е обяснил, че технологиите на бъдещето ще бъдат толкова напреднали, че съществуващата сега система на взаимодействие с роботите ще се окаже твърде бавна за активната работа с тях.

„С течение на времето, мисля, че ще можем да видим по-тясното сливане на цифровия и биологичен интелект. Основно говоря за пропускателната способност, скоростта на връзката между мозъка на човека и „цифровия разум“. Интерфейсите за мозъка с висока скорост на връзката ще се превърнат във важна стъпка по пътя към постигане на симбиоза между човека и изкуствения интелект и е възможно да се реши проблема с управлението на системите и безполезността на хората“ — казва Мъск.

Според него, в бъдеще хората непременно ще се сблъскат с опасността, поради наличието на „дълбокото ИИ“ — напреднал изкуствен интелект, който ще бъде „по-интелигентен от най-интелигентните хора в света“. Въпреки това, най-актуалният проблем се крие в подмяната на хората с изкуствени алгоритми, подчертава ръководителят на Tesla.

По-специално, развитието на технологиите за самоуправление на автомобилите в следващите 20 години ще лиши от работа около 12-15% от глобалната работна сила, смята Мъск. „Това ще се случи много бързо и хората скоро ще разберат колко е удобно. Все пак има и хора, които предимно се занимават с шофиране и те трябва спешно да се преквалифицират, тъй като процесът на промените ще бъде бърз и унищожителен“ — смята Илън Мъск.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
АлексdronHristiyan Stefanovpix3l Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

На всяка манджа мерудия… Тоя тури Ким Кардашян в джоба с потопа си от безсмислени медийни изяви.

Анонимен
Анонимен

Е браво бе, да сравняваш Мъск с Кардашян!?!

Анонимен
Анонимен

Ако предпочиташ – лейди Гага. Все една и съща пяна, плуваща в жълтото пространство.

Алекс
Алекс

Не съм сигурен какво от гореказаното смяташ за жълтина, но според мен Мъск изобщо не преувеличава. Стреса ще е голям и милиони ще реват че злите корпорации им вземат залъка от устата. Примери много ама хората не обичат да мислят и все сеизненадват като стане.

Анонимен
Анонимен

Жълтина е долнопробното му медийно поведение, да не пропуска камера и микрофон за себеизявата си. Чрез наподобяващо телешопинга натякващо присъствие се опитва да концентрира вниманието на инвеститорите върху себе си и да изкрънка още пари от боготворящите го бунаци. И второ, той е сред активните двигатели на визирания процес, а не някакъв алтруистичен благодетел. Виж и другите му интервюта, каква възхита изпитва от перспективата, да дресира работниците си до автоматизма на свръхвисокопроизводителни пчелички. Условията на труд в неговите предприятия са ужасни и това е достатъчно, за да прозреш колко наистина е „загрижеността“ му. Той е една безскрупулна машина за пари… Виж още »

Алекс
Алекс

Мисля си че нямаш никаква идея как се прави продукт и какво се изисква за да си шеф на компания. Мъск със сигурност не е алтруист и развива бизнеса си за печалба – и няма нищо лошо в това. Понеже съм заинтересован от развитието на SpaceX му следя изказванията, когато обяснява какво иска да постигне и по-важното как ще стане, поне мен ме убеждава, че знае какво прави. Относно безскруполната машина за пари или ужасните условия в предприятията му мнението ти се контрира от наплива от специалисти които искат да работят с него. А и лично на мен ми харесва… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Добре, че следейки медийните пропагандистки кампании, си научил да си шеф на компания и да правиш продукти. Да си наивен не е порок, но да въздигаш наивитета си в аргумент е глупост, а поносимостта към нея е доста по-ограничена. Като ще се замеряме с цитати, имам един на Алберт Швайцер за такива като теб: „Етиката е безгранична отговорност за всичко живо.“. Дано ти даде повод да преосмислиш, кои са истински важните човешки качества… макар че съм скептичен…

pix3l
pix3l

Звучи забавно! ;D

Hristiyan Stefanov
Hristiyan Stefanov

И какъв е смисъла от такива гении, които да развият изкуственият интелект до ниво, застрашаващо живота на нормалния човек? Според мен – смисъла е нулев и е равен на самоунищожение.

Анонимен
Анонимен

Гений е, ама в едно единствено нещо – да експлоатира хората около себе си и да трупа плодовете от техния труд.

dron
dron

Нострадамос ли беше тоя че нещо му забравих името…